Annons

Tronar på minnen från fornstora dar

Vykortet | Istanbul

Under strecket
Publicerad

Jag köper biljett för en båtfärd längs med Bosporen, det smala sund som inte bara förbinder Svarta Havet med Medelhavet genom Marmarasjön och Dardanellerna, utan även skiljer Europa från Asien. Jag lämnar brusande Istanbul med extra allt. Fartyget styr upp mot Svarta Havet. Med Istanbuls europeiska del på babord sida och Istanbuls asiatiska sida styrbord om oss passerar vi gamla palats och skimrande moskéer.

Ju längre vi åker, desto lugnare blir omgivningarna, och den grandiosa arkitekturen mer sparsmakad. Fiskesamhällen med små trähus vid vattenbrynet avlöser varandra. Att färdas på Bosporen är fascinerande.

Samtidigt som Bosporen är ett av världens trångaste sund, det smalaste stället är bara 700 meter brett, så trafikeras sundet av stora containerfartyg. Dessutom har sundet flera kraftiga krökningar. Ett misstag kan få förödande konsekvenser, många skeppsvrak ligger nere på botten.

När vi når fiskebyn Anadolu Kavaği äter vi lammkött badandes i tomatsås och yoghurt och promenerar sedan den branta vägen upp mot Yoros slott, med ultimat läge för att övervaka inloppet till Bosporen från Svarta Havet. Under många år slogs det bysantinska riket, republiken Genua och ottomanska riket om slottet. Nu är det en turkisk militärzon och delar av området är förbjudet att beträda.

Väl uppe hämtar vi andan – av flera skäl. Vi får veta att USA lyckats förhandla fram en paus i Turkiets militära invasion i norra Syrien. De senaste veckorna har denna del av världen varit centrum för världspolitiken. Men vid Yoros slott är det tyst och lugnt där vi står högt upp och tittar ut över Bosporens utlopp till Svarta Havet. Den militära aktiviteten på andra sidan landet känns långt borta.

Men vi slås också av de historiska vingslagen, och med det Turkiets betydelse. Med ens känns kriget närmre. Det kan inte förnekas att Turkiet – som inte riktigt lämnat sina fornstora dar, med olika delar tradition, hävd, samtidspolitik och geografiskt läge – fortfarande är en stor spelare på den världspolitiska kartan.

ANNA CHARLOTTA JOHANSSON är rådgivare och fri skribent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons