Annons

”Tror inte priset har betydelse för Dawit Isaak”

Fängslade journalisten Dawit Isaak. Arkivbild.
Fängslade journalisten Dawit Isaak. Arkivbild. Foto: Kalle Ahlsén/TT

Att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris lär inte förändra situationen till det bättre för den fängslade journalisten Dawit Isaak, tror den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

Under strecket
Omni, Nyhetsbyrån TT
Publicerad

Fredsprocessen mellan Etiopien och grannlandet Eritrea har väckt förhoppningar om att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak äntligen skulle kunna släppas. Men meningarna går isär kring vad fredsprocessen och Nobels fredspris konkret kan betyda i frågan.

– Jag tror inte att priset har någon betydelse för Dawit Isaaks fall, dessvärre, säger den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll till TT.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, påpekar dock att Abiy Ahmeds regering släppte alla fängslade journalister som en del av Etiopiens fredsarbete – och tror att pressen nu ökar även på Eritreas ledare.

”Fredspriset ökar trycket på grannlandet Eritreas president Isaias Afewerki att följa detta spår vilket skulle öka chanserna för den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak att bli fri efter 18 år i fängelse”, säger han i ett meddelande till TT.

Den internationella uppmärksamheten på den stränga diktaturen Eritreas styre lär nu bli stort, tror Kjetil Tronvoll. Det kan betyda att regimen där, med den enväldige president Isaias Afwerki i spetsen, känner sig ännu mer isolerad och pressad.

– Det kan förvärra situationen. Isaias Afwerkis styre kan bli ännu hårdare för att behålla makten.

TT: Är det då bra att Abiy Ahmed får priset?

– Han förtjänar det med tanke på vad han har gjort, både gentemot Eritrea och internt i Etiopien. Men vad det betyder för regionen är för tidigt att säga, säger Tronvoll.

Det krävs två för att en fredsprocess ska leda någon vart, konstaterar han.

– Det är en stor brist i fredsprocessen att det bara sker reformer i Etiopien, men inte Eritrea.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons