X
Annons
X
Recension

Mile 22 Trots actiongodis – filmen har bara en stor tillgång

Mark Wahlbergs ”Mile 22” lyckas vara både speedad och seg på samma gång. Men den har en stor tillgång: att den är så kort.

Mark Wahlberg. Foto: SF Studios
Läs mer om Nya filmer

Mile 22

Regi
Peter Berg
Genre
Action
Manus
Lea Carpenter, Graham Roland
Medverkande
Mark Wahlberg, John Malkovich, Lauren Cohan, Iko Uwais, Ronda Rousey

1 tim 35 min. Från 15 år.

Betyg: 2 av 6

”Mile 22” heter den, det fjärde samarbetet mellan skådespelaren Mark Wahlberg och regissören Peter Berg, ett som präglats av actionrullar gjorda med blygsamma budgetar men stora ambitioner och – förstås – Wahlberg i permanent hjälteläge.

Hittills har det funkat rätt okej. Wahlberg har med åren blivit en mångdimensionerad muskelskådis och i kombination med Bergs berättarstil – dramatisk men förvånansvärt osentimental – har det fungerat bra i de verklighetsbaserade ”Lone survivor”, ”Deepwater Horizon” och ”Patriots day”.

”Mile 22” är däremot en påhittad historia, och om det är en valhänthet med fiktion eller bara slafsigt manusarbete som är orsaken är svårt att säga, men resultatet är en film som lyckas med konststycket att vara både speedad och seg på samma gång.

Annons
X
Lauren Cohan. Foto: IBL/SF Studios.

Intrigen kretsar kring Wahlbergs ärrade rollfigur Jimmy Silva som självmedicinerar med att ständigt smälla i ett gummiband han har runt handleden och jobbar med en hemlig elitdivision inom CIA som gör det andra inte klarar, eller vågar, i det här fallet att eskortera en mystisk agent (den indonesiske actionskådisen Iko Uwais, känd från bland annat ”Star wars: The force awakens”) som – kanske – kan leda gruppen till en last bombmaterial som en grupp terrorister stulit.

Det låter kanske som en rak intrig, men trots en del actiongodis är ”Mile 22” så råddig och klyschig – från serietidningsonda ryssar till en överarbetad kvinnlig agent som varvar dödligt våld med att diskutera cupcakes med sin dotter – att dess enda egentliga tillgång är att den är såpass kort.

Se om ”Patriots day” i stället, eller håll tummarna för att duons kommande Netflix-satsning håller måttet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Lauren Cohan.

Foto: IBL/SF Studios. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X