Annons

Trots bakslag – Johnson vinner ändå

Johnsons ”kemi” med andra världsledare kan ha underlättat avtalet.
Johnsons ”kemi” med andra världsledare kan ha underlättat avtalet. Foto: Danny Gys/TT

Högre spel och bättre kemi med världsledarna. Trots motvind har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lyckats med det företrädarna aldrig fick till.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Theresa May meddelar sin avgång den 24 maj 2019.

Foto: Nils Jorgensen/REX/TT Bild 1 av 2

Johnson och Macron i Bryssel den 17 oktober då man enades om ett nytt avtal.

Foto: Johanna Geron/AP Bild 2 av 2

Theresa May meddelar sin avgång den 24 maj 2019.

Foto: Nils Jorgensen/REX/TT Bild 1 av 1

Inte heller Boris Johnson har rott i land det Theresa May försökt med gång, på gång, på gång. Men han har lyckats navigera bättre än någon annan, anser Calle Håkansson, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

– Även om Johnsons position drabbats av bakslagen har inte bilden av honom påverkats. Brexit ses som en så pass svår uppgift och man har tydligt sett att han verkligen försökt.

Redan förra torsdagen kunde premiärministern känna sig nöjd efter en stor framgång i Bryssel, där han lyckats nå ett nytt brexitavtal med EU. Bara det är en bedrift i sig, säger Håkansson.

Theresa May meddelar sin avgång den 24 maj 2019.
Theresa May meddelar sin avgång den 24 maj 2019. Foto: Nils Jorgensen/REX/TT

Han har också tagit sig betydligt längre i förhandlingarna än vad företrädaren May någonsin fick till. Tidigare har det setts som snudd på omöjligt att ett avtal skulle röstas igenom i Westminster, på grund av de stora oenigheter som splittrat hela det politiska systemet.

– Själva avtalet är i princip 95 procent oförändrat från det avtalet som Theresa May accepterade redan för knappt två år sedan. Men han har gjort små, betydande förändringar, säger Håkansson.

Annons
Annons

Johnson och Macron i Bryssel den 17 oktober då man enades om ett nytt avtal.

Foto: Johanna Geron/AP Bild 1 av 1

Premiärministern kan också glädja sig över segern i tisdagens första omröstning, om själva brexitlagstiftningen. Med 329 röster mot 299 sade underhuset ja. Därmed har man för första gången hittills faktiskt ställt sig bakom en väg mot utträdet, snarare än bara röstat mot, under de senaste årens brexitprocess.

Johnson har bättre kemi än vad May hade med flera ledare.

Ja-rösten gör att det formellt ändå finns chans för en fortsättning för arbetet med brexitlagen, som bygger på det utträdesavtal som Johnson och EU enades om i förra veckan.

Calle Håkansson tror att Johnsons framgångar bland annat handlar om hans personliga relationer till olika världsledare.

– Han har bättre kemi än vad May hade med flera ledare, exempelvis med frankrikes Macron och Irlands Varadkar.

Johnson och Macron i Bryssel den 17 oktober då man enades om ett nytt avtal.
Johnson och Macron i Bryssel den 17 oktober då man enades om ett nytt avtal. Foto: Johanna Geron/AP

– Dessutom har han drivit på hårdare och setts som tuff på ett helt annat sätt.

Premiärministern har spelat högt i sin retorik. Exempelvis sade han för drygt en månad sedan att han hellre ”skulle ligga död i ett dike” – än att skjuta upp datumet för det brittiska utträdet ur EU.

– Det har definitivt gynnat honom att han spelat så högt. Folk har tagit till sig hans retorik och trott att han kommer driva frågan in i kaklet – vilket kan ha gjort att flera varit benägna att gå med på avtalet, säger Håkansson.

Ett nyval 2020 kan nu dessutom vara mer aktuellt än tidigare, eftersom avtalet gått igenom och risken därmed har minskat för en avtalslös brexit. Även detta skulle kunna gynna premiärministern, tror Håkansson.

– Då startar en valkampanj som helt handlar om brexitfrågan, där Johnson har ett bra utgångsläge och kan kampanja på att han verkligen försökt få till ett avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons