Annons

Trots flygskam – många panikbokar resor

Foto: Marcus Ericsson/TT

Regn, kyla och stickad tjocktröja i juli. Prognosen visar att tråkvädret håller i sig – och många svenskar rekordbokar nu sista minuten-resor. ”Man har fått lite panik”, säger Lina Eklund på Resia.

Under strecket
Publicerad

Det oförutsägbara vädret har gjort att efterfrågan på sista minuten resor ökat.

– Jag har jobbat i resebranschen i 19 år och aldrig varit med om sådant tryck på sista minuten som det är nu, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia.

Hos bokningssajten har försäljningen på sista minuten ökat med 40–50 procent under juni och juli jämfört med samma period förra året, säger hon. Även bokningssajten Ticket har märkt av en liknande ökning, liksom rundresearrangören Scandorama där försäljningen ökat med 40 procent sedan föregående år.

– Man hade inväntat en repris på förra sommaren och tänkte att man kunde stanna hemma. Men vändningen kom efter midsommar när man insåg att solen inte verkar komma, säger Lina Eklund.

På grund av klimatdebatten och den svaga kronan kom ökningen som en överraskning för Resia. Tidigare under året har försäljningssiffrorna gått nedåt. Även SvD har i sommar rapporterat om en ökad ”hemester-trend” (att semestra hemma).

– Men nu har många lite panik och vill solsäkra i alla fall en vecka. Så man bokar speciellt till ställen som Chania, Rhodos och Split, säger Lina Eklund.

Annons
Annons

Det är lite önsketänkande att man tror att det ska vara sol och 25 grader på sommaren.

Det kalla vädret i Sverige är inte ovanligt, tvärtom kan man kalla det typiskt svenskt juliväder, konstaterar meteorologen Ian Engblom vid väderprognosföretaget Foreca.

– Det är lite önsketänkande att man tror att det ska vara sol och 25 grader på sommaren. Så ser det ju sällan ut i Sverige. Jag tror att många också har minnet från värmen förra året och trodde att det skulle bli likadant i år.

Ian Engblom säger att vi tyvärr kan vänta oss att det ”typiska vädret” fortsätter veckan ut.

– Men på många håll börjar dagarna med ganska soligt väder, sedan växer det till lite moln på dagen och avlutas med regnskurar på kvällen, säger han.

Skåne och Västra Götaland har större solchanser, medan boende i de nedre delarna av östra Sverige – inklusive Stockholm – främst kommer se femtio nyanser av grått från sina fönster. Kallast blir det i fjällen, varmast i södra halvan.

– Men värmen är ganska jämt fördelad. Sedan har vi faktiskt en ljuspunkt på lördag med över 20 grader på flera platser. I de inre delarna av Svealand, som Uppsala och Västerås, finns det chans till 25 grader.

På söndag blir det sedan mer moln, regn och lägre grader igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons