Annons

Trots glädjesiffran: Botten är inte nådd

Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Foto: Jessica Gow/TT

Börsen blir volatil framöver, men räntesänkningar kommer sannolikt att hålla marknaden under armarna i höst. Det spår Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, som ändå spår sämre tider i Sverige framöver.

Under strecket
Publicerad

Börserna i Sverige och USA tog ett skutt uppåt efter att den amerikanska arbetslösheten föll till 3,5 procent i september, den lägsta nivån på femtio år. Drygt 130 000 nya jobb skapades utanför jordbrukssektorn, vilket var ungefär i linje med marknadens förväntningar.

Stockholmsbörsen storbolagsindex OMXS30 stängde upp 0,35 procent. Assa Abloy, Essity och Electrolux tillhörde vinnarna medan storbankerna handlades på minus.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, menar att siffran är ett lugnande besked givet att flera färska undersökningar pekat på en snabb avmattning av ekonomin i Europa och USA.

– Det är lugnande att det inte är ett fritt fall, säger Bergqvist.

Enligt Bergqvist styrs börserna just nu mycket av oron för hur världsekonomin kommer att utvecklas. Han är hoppfull om att Kina och USA kan göra framsteg i nya handelssamtal som drar igång nästa vecka. Även mer stimulanser från världens centralbanker kan ge stöd åt börsen den närmsta tiden, tror Bergqvist.

Det som händer i Sverige och Europa är viktigast.

– Det som kan hjälpa börsen är att centralbankerna förmodligen kommer att ta ytterligare steg under hösten för att stimulera ekonomin, säger Bergqvist, och fortsätter:

– Många investerare sitter och väntar på rätt tillfälle att gå in på börsen. Det kan blir stora slag upp och ned de närmsta månaderna, men jag tror ändå att börsen kan hålla emot ganska bra på nedsidan.

Trots den låga arbetslösheten spår Bergqvist att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer sänka räntan ytterligare ett par gånger det närmsta året – som en slags försäkring mot att ekonomin inte viker för mycket.

Enligt Bergqvist påverkar den starka amerikanska jobbsiffran inte Riksbanken, som han tror kommer tvingas ställa in sin planerade räntehöjning vid årsskiftet.

– Det verkar gå ganska bra för amerikansk ekonomi, men det som händer i Sverige och Europa är viktigast, säger Bergqvist och fortsätter:

– Vi har en konjunktur som bromsar in och vi har ingen bottenkänning ännu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons