Annons

Trots Greta-effekt – SAS slår passagerarrekord

SAS slår passagerarrekord för juli månad.
SAS slår passagerarrekord för juli månad. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Hemestrande”, klimatkritik, tågluffande och campande till trots – flygbolaget SAS sätter nytt rekord i antalet passagerare för julimånad. Främst är det inrikesflyg i Danmark och Norge som driver på ökningen.

Under strecket
Publicerad

Enligt ett pressmeddelande från bolaget har fler än 2,8 miljoner passagerare rest med SAS under sommarmånaden, vilket är en viss ökning jämfört med siffror från föregående år.

– Vi är glada att antalet passagerare som valde att resa med SAS ligger på rekordnivå för juli månad. Det visar att vår strategi att flytta över kapacitet till fritidsinriktade linjer under högsäsong, tillsammans med ett konkurrenskraftigt erbjudande, tar oss i rätt riktning, säger bolagets vd Rickard Gustavsson enligt meddelandet.

Antalet passagerare för juli månad ökade bara med 0,2 procent jämfört med föregående juli – men ökningen är ändå något överraskande med tanke på rapporter visat att semestrande med bil och tåg ökat markant det senaste året.

Däremot verkar SAS-resenärer inte vilja flyga lika långt som under tidigare somrar. Framförallt har efterfrågan på inrikes- och europeiska linjer varit hög, medan intresset för interkontinental trafik varit ljummare än vanligt.

– Om vi tittar på inrikesflyget ligger det på ungefär samma nivå som i fjol i Sverige. Det är i Danmark och i Norge som vi denna juli har märkt av en ökning, säger SAS presschef Freja Annamatz till SvD.

Den totala ökningen av passagerare har främst drivits på av resor till Sydeuropa, och då framförallt Spanien och Italien, samtidigt som det främst är resor till USA och Asien som avtagit under sommaren.

– Vi vet inte vad det beror på, det kan vara på grund av klimatdebatten, konjunktursläget eller sjunkande valutakurs.

Har ni märkt av någon ”Greta-effekt” i övrigt?

– Tittar man på Sverige specifikt så har vi sett en viss avmattning, framförallt under våren då det var en minskad efterfråga på vissa inrikeslinjer, säger Freja Annamatz.

Vidare i sitt pressmeddelande rapporterar SAS att man under juli månad ökat punktligheten på sina flyg med 4,4 procentenheter till 72,4 procent. Passageraryielden, ett slags lönsamhetsmått, steg med 1,5 procent justerat för valutakursförändringar. Kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, minskade med 2,2 procentenheter till 84,6 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons