Annons

Trots löftet: Resursbrist sinkar mordutredningen

Ljus och blommor på mordplatsen, Sergels väg i Malmö.
Ljus och blommor på mordplatsen, Sergels väg i Malmö. Foto: Krister Hansson/TT

När den 31-åriga mamman sköts ihjäl i Malmö i augusti så lovade justitieminister Morgan Johansson ”alla tillgängliga resurser”. Fem veckor har gått och åklagaren säger nu till SvD att flera förhör inte kunnat hållas på grund av just resursbrist.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det var strax före klockan 10 på förmiddagen den 26 augusti som en kvinna sköts ihjäl framför flera vittnen i Ribersborg i Malmö. I famnen hade hon sin då tre-fyra månader gamla bebis.

Under den veckan sköts två kvinnor ihjäl i vad som beskrivs som misstänka kriminella hämndaktioner. Den andra kvinnan var 18 år och hon avled efter att gärningsmän skjutit mot hennes bostad i Råcksta. Enligt flera medier har hennes make blivit utsatt för flera mordförsök.

Morden väckte avsky och efter skjutningen i Malmö gick både ministrar och pariledare ut och fördömde händelsen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kallade gärningsmännen för ”odjur” och skrev i sociala medier bara timmar efter mordet att ”nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in”.

Inrikesminister Mikael Damberg berömde Malmöpolisen som snabbt hade en 19-årig man häktad för medhjälp. Men han har nu släppts. En 23-årig man omhäktades i fredags, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord samt medhjälp till grovt vapenbrott.

Annons
Annons

Vi försöker komma ikapp med en hel del förhör.

SvD har pratat med chefsåklagare Pär Andersson, som leder mordutredningen. Han menar att det förvisso varit fler tillgängliga poliser och utredare än i vanliga fall, men att resurserna varit långt från tillfredställande.

– Vi försöker komma ikapp med en hel del förhör, med personer som bara kunnat höras inledningsvis. Vi sliter och kämpar, säger Pär Andersson.

Det var Kvällsposten som var först med att berätta att ungefär 100–150 vittnesförhör inte har kunnat hållas på grund av personalbrist. Polisen har sagt att de ska återkomma till de här personerna, men det har man inte gjort.

– Allt bleknar över tid, därför är det problematiskt, säger Andersson.

Så ni har inte haft de resurser som utlovades?

– Jag kan inte påstå att vi haft det. Vi har inte alltid haft de resurser som jag velat ha, med främst förhörspersoner.

Det har rapporterats i flera medier om att kriminella i den ”undre världen” också talat med polisen eftersom de anser att mördarna passerade en ny typ av gräns när kvinnan sköts ihjäl.

– Det stämmer till viss del att det finns personer i den kretsen som uttalat sig. Men om det är uppgifter som är så bra att vi kan få fast någon, det får man vänta med att bedöma, säger Pär Andersson.

Hur nära är ni att nå ett genombrott?

– Det kan komma plötsligt. Man vet aldrig när det händer, säger Pär Andersson.

David Sjöman, utredningsledare och chef för grova brott i Malmö, skriver i ett mejl till SvD att polisen har inhämtat omfattande ”informationsmängder” i ärendet, både muntligt och digitalt.

”Vi kommer fortsätta inhämtningen men även bearbeta och analysera den som vi redan har säkrat”, skriver Sjöman och uppmanar allmänheten att kontakta polisen om de har sett eller hört något som kan driva spaningsmordet mot en lösning.

Efter reklamen visas:
Efter mordet: Misstänkt skytt springer från brottsplatsen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons