Annons

Nu kan hotade skolan rivas – PLO vänder sig till domstol

Nedräkningen har börjat för beduinskolan i Khan al-Ahmar och dess 150 elever. På onsdag kan Israel riva skolan – trots protester från omvärlden.

Palestinierna har nu vänt sig till Internationella brottmålsdomstolen i Haag för att de ska ta upp fallet.

Under strecket
Publicerad

Barnen i Khan al-Ahmars skola ställer upp sig på led inför att gå ut på rast. Nu hotas deras skola av rivning.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

Barnen i Khan al-Ahmars skola ställer upp sig på led inför att gå ut på rast. Nu hotas deras skola av rivning.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1
 Barnen i Khan al-Ahmars skola ställer upp sig på led inför att gå ut på rast. Nu hotas deras skola av rivning.
Barnen i Khan al-Ahmars skola ställer upp sig på led inför att gå ut på rast. Nu hotas deras skola av rivning. Foto: Yvonne Åsell

Barnen i beduinskolan i Khan al-Ahmar var oroliga redan i våras. Skulle skolan finnas kvar när de kom tillbaka efter sommarlovet? Efter år av juridisk kamp hade Israels Högsta domstol just beslutat att både skolan och byn skulle rivas, eftersom beduinerna saknar bygglov.

– Vi hoppas att skolan får stanna för barnens skull. De förtjänar att få lära sig. Mer än många andra, de har ju ingenting annat, sade matematikläraren Halh, när SvD besökte skolan i maj.

I juli började Israel förbereda rivningen av byn och skolan. Bulldozers, grävskopor och polis – som slogs med demonstranter –  slog en järnring runt byn. Men allt avbröts efter att byns advokat lämnat in överklaganden till Israels Högsta domstol. Ett litet hopp tändes om att byn och skolan trots allt skulle klara sig, men i förra veckan kom dödsstöten.

Annons
Annons

Högsta domstolen avvisade överklagan och från och med onsdag är det enligt domstolen möjligt att riva byn.

Den israeliske bosättaren Dan Turner som bor granne med beduinbyn och inte vill se dem tvångsförflyttas är besviken.

– Jag tycker det är fruktansvärt och önskar att rivningen stoppades. Men nu har detta trappats upp till en nationalistisk konfrontation. Det är fullt med palestinska flaggor där och för den israeliska högern är det en oerhörd provokation. Det är tyvärr svårt att se att regeringen ska backa, säger han till SvD.

Oavsett om man tycker att det är rätt eller fel att riva en skola och driva bort beduiner som bodde där redan innan israelerna kom dit, så anses det av folkrättsexperter vara ett brott mot krigets lagar.

Förbjudet att tvångsförflytta befolkningen från ett ockuperat område.

Enligt den fjärde Genèvekonventionen, som reglerar hur en ockupationsmakt ska bete sig, är det förbjudet att tvångsförflytta befolkningen från ett ockuperat område. Undantag kan tillåtas om det finns ”tvingande militära skäl”, vilket det inte gör i det fallet.

Direkt efter Högsta domstolens besked i förra veckan kritiserade den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem beslutet och sade att domarna gör sig delaktiga till ett krigsbrott om rivningen genomförs.

FN:s människorättsexperter, EU:s utrikeschef Federica Mogherini och ett flertal europeiska ministrar, inklusive utrikesminister Margot Wallström, har också kritiserat rivningsbeslutet och vädjat till Israel att tänka om.

I måndags gick även Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Storbritannien ut med ett gemensamt uttalande och uppmanade Israel att stoppa rivningen. Även Norge har tagit avstånd från beslutet.

Annons
Annons

Den israeliska högern däremot har hyllat Högsta domstolens beslut och försvarsminister Avigdor Liberman hånade i förra veckan européerna för vad han kallade hyckleri i en tweet.

Den israeliska högern däremot har hyllat Högsta domstolens beslut och försvarsminister Avigdor Liberman hånade i förra veckan européerna för vad han kallade hyckleri i en tweet.

På tisdagsmorgonen lämnade palestinierna in en anmälan av den planerade rivningen till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Det är en domstol som kan åtala individer för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

Det handlar om människor. Det är fruktansvärt som de behandlas.

Israel har skrivit under de så kallade Romstatuterna som ligger till grund för domstolen, men har inte ratificerat dem. Det har däremot Palestina.

– Vi kommer att förlita oss på internationell rätt, sade PLO:s chefsförhandlare Saeb Erekat vid en presskonferens i Ramallah, på Västbanken.

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har dock hotat Internationella brottmålsdomstolen med diverse sanktioner och till och med åtal mot dess domare om de utreder misstänkta krigsbrott från USA:s och Israels sida.

I Khan al-Ahmar väntar nu bybor och aktivister på vad som ska hända. Under natten till onsdagen var svenske Tomas Hultman där. Han deltar i Ekumeniska följeslagarprogrammet i Israel och Palestina.

– Jag var där som observatör och för att visa solidaritet. Vi var omkring 150 personer. Det fanns en viss oro, men samtidigt var det god stämning. När vi åkte därifrån på morgonen kom de första barnen till skolan.

På onsdagen fortsatte den ovissa väntan – för barnen, deras föräldrar och sympatisörer som motsätter sig rivningen.

– Det här är bortom politik. Det handlar om människor. Det är fruktansvärt som de behandlas, säger bosättaren Dan Turner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons