Annons

Trots skandalen – svensk fondjätte tar inte strid

Mardrömmen fortsätter för Danske Bank. Den sparkade vd:n och andra tidigare toppdirektörer stäms nu av en amerikansk pensionsförvaltare i New York. Men den svenska storägaren i banken, fondjätten Didner & Gerge, är tveksam till att delta i striden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank

Anklagelserna är allvarliga. En amerikansk pensionsfond menar att Danske bank och dåvarande vd:n Thomas Borgen har lurat investerare och blåst upp aktiekursen genom att ha mörkat penningtvättskandalen i Estland.

I onsdags lämnade man in en stämningsansökan till en domstol i New York. Planen är att göra en grupptalan och representera en rad missnöjda aktieägare som köpt aktier i bolaget mellan åren 2014 till 2018. Det är Banken och fyra tidigare chefer som nu stäms, förutom Thomas Borgen, även tidigare styrelseordförande Ole Andersen samt två tidigare finanschefer.

Men svenska fondjätten Didner & Gerge är skeptisk till en stor stämningsprocess.

 Att stämma någon bara för att man är arg på vederbörande kan man göra när man bråkar med grannen.

– Vi blev uppringda i tisdags av en firma från Australien, som specialiserat sig på den här typen av mål, berättar Henrik Didner, en av grundarna till fondbolaget.

Han fortsätter:

– Att stämma någon bara för att man är arg på vederbörande kan man göra när man bråkar med grannen. Men i det här fallet måste vi ha våra fondandelsägares bästa för ögonen. Jag tror inte de tjänar på att vi kräver pengar av banken. Vi är ju aktieägare, i slutändan är det våra pengar det handlar om. minus pengarna alla rådgivare skär emellan, säger Henrik Didner.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

Didner & Gerge är idag Danske Banks femte största ägare med ett innehav värt 2,3 miljarder kronor. Den investeringen har varit usel de senaste 12 månaderna. Aktiekursen har halverats, från 248 till 126 danska kronor.

Kursutvecklingen i Danske Bank är ett skäl till att Didner & Gerges avkastning förra året i sin svenska aktiefond var rekordsvag, minus 16 procent.

Men trots det branta kursfallet har inte Henrik Didner några planer på att minska innehavet i Danske Bank:

– Inte än i alla fall. Vi tror att man kan ha överdrivit omfattningen på de kommande eventuella skadeståndsnivåerna. Man ska inte glömma bort att banken har en god intjäningsförmåga, säger Henrik Didner.

Samtidigt som stämningsansökan är inlämnad i New York kommer den amerikansk finansmannen Bill Browder med nya anklagelser mot Danske Bank.

På en presskonferens sent på torsdagen i Köpenhamn hävdade han att bankens representanter vid fyra tillfällen medvetet ljugit för en fransk undersökningsdomare, det skriver danska medier.

Enligt Browder är det Danske Banks dåvarande chefsjurist Flemming Pristed och en av bankens juridiska rådgivare som ljugit för en fransk domare som ledde en utredning mot banken under 2017 och 2018.

Bill Browder väntar nu att franska myndigheter kommer att agera mot banken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons