Annons

Tomas Lundin:Trots vänners krav – Merkel låter sig inte sjasas bort

Angela Merkel attackeras av högerfalangen i sitt eget parti, kristdemokraterna, som kräver en tydligare profil för att hejda högerpopulistiska Alternativ för Tyskland. I annat fall riskerar CDU en brakförlust i höstens tre östtyska delstatsval. Men så fungerar inte Merkel. Hon vill själv bestämma och låter sig inte sjasas bort.

Under strecket
Publicerad

fd. partiledare över tyska CDU, Angela Merkel.

Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 1

fd. partiledare över tyska CDU, Angela Merkel.

Foto: Markus Schreiber/APBild 1 av 1
fd. partiledare över tyska CDU, Angela Merkel.
fd. partiledare över tyska CDU, Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber/AP

 

BONN För åttonde gången i rad utsågs Merkel förra året till världens mäktigaste kvinna av Forbes. Ännu en gång kommer det inte att ske. Partiledarposten har hon redan lämnat över till Annegret Kramp-Karrenbauer. Och efter mandatperioden som slutar hösten 2021 drar hon sig tillbaka från politiken.

Det är i alla fall planen.

För somliga i CDU går detta på tok får långsamt. Tyskland är på väg in i en turbulent politisk period med EU-valet i maj och tre delstatsval i östra Tyskland där högerpopulister och främlingsfientliga grupper har sina starkaste fästen.

I Sachsen med över fyra miljoner invånare ligger Alternativ för Tyskland i dag på 25 procent i pejlingarna, bara fyra procentenheter efter CDU. Merkels koalitionspartner i Berlin, socialdemokraterna SPD, får inte mer än 10 procent.

Annons
Annons

Det är alltså mycket som står på spel. Och det är också bakgrunden till kraven på avgång som i helgen kom från partiets konservativa flygel som kallar sig Werteunion, eller värdeunionen.

Medlemmarna i värdeunionen räknas inte till de mest inflytelserika i partiet. Men de är knappast ensamma om kraven på klarare budskap och en tydligare profil i frågor som migrationen, synen på familjens roll i samhället och nationalstatens betydelse i förhållande till EU.

Annegret Kramp-Karrenbauer, eller AKK, som är djupt rotad i den västtyska katolicismen ligger närmare denna inställning än Angela Merkel, den nyktra fysikern från det forna DDR. AKK är emot samkönade äktenskap och är djupt kritisk till fria aborter. Som regeringschef i delstaten Saarland lät hon röntga asylsökande för att fastställa deras ålder.

På posten som partichef är hon inte bara mer konservativ än föregångaren – hon demonstrerar också att hon är beredd att ta nästa karriärsteg. Inte som ”Mini-Merkel” eller ”Angelas lilla kopia”, utan som en ledare med egna idéer och en alldeles egen maktinstinkt.

Kännetecknade är att det var Annegret Kramp-Karrenbauer och inte Angela Merkel som häromdagen reagerade på Emmanuel Macrons ambitiösa EU-plan. Och till skillnad från Merkel, som föredrar svävande svar, var beskedet från AKK glasklart.

Det var ett nej till allt från gemensamma minimilöner till vidlyftiga utgiftsprogram, nej till en europeisk superstat och ja till starka nationalstater som samverkar.

Naturligtvis kan det vara en smart arbetsfördelning. AKK talar klarspråk och vädjar till värdekonservativa väljare och partimedlemmar, medan Merkel håller dörren öppen för vänsterväljare.

Avgörande är att CDU-ledaren nu får en chans att profilera sig och träda ut ur skuggan av världens mäktigaste kvinna. För även om Merkel är fast besluten att inte låta partiet sjasa bort henne så kan ingen utesluta politiskt kaos efter höstens val.

Den största risken är att Socialdemokraterna förlorar stort och lämnar regeringskoalition för att förnya sig. Då väntar endera nyval eller en ny regeringsuppgörelse mellan CDU, miljöpartiet och liberalerna – i båda fall med AKK i spetsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons