Annons

Trots V:s besked – jubel bland välfärdsföretagen

Nu är frågan om vinststopp död och begravd. Den slutsatsen drar de privata skol- och omsorgsföretagen – trots att V hotat fälla överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Men fackförbundet Kommunal riktar kritik mot att förslaget om vinststopp kan slopas.

Under strecket
Publicerad
Foto: Isabell Höjman/TTBild 1 av 1
Foto: Isabell Höjman/TTBild 1 av 1
Foto: Isabell Höjman/TT

Om uppgörelsen mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet står sig kan de privata välfärdsföretagen andas ut.

”Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”, står det i uppgörelsen.

– Det här är så klart välkomna besked för våra medlemmar. De betyder att S och MP nu släpper tanken på vinstregleringar. För oss innebär det att det nu finns en bred politisk enighet om att privata aktörer är en viktig part i att lösa utmaningarna för välfärden, säger organisationen Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Sabina Joyau.

Samtidigt var frågan om vinststopp en av de viktigaste profilfrågorna för Vänsterpartiet, men det blev inte mer än en utredning.

Annons
Annons

Frågan var nog orealistiskt från början, eftersom det inte fanns en majoritet i riksdagen för ett förbud.

Kan ni lita på att det som sägs i den här uppgörelsen verkligen gäller?

– Vi vill lita på det för det är en bra och bred politiskt överenskommelse, säger Sabina Joyau.

Även omsorgsföretaget Ambeas vd Fredrik Gren tror att Ilmar Reepalus förslag om vinststopp nu är begravt en gång för alla.

– Den frågan var nog orealistiskt från början, eftersom det inte fanns en majoritet i riksdagen för ett förbud. Egentligen är det viktigaste beskedet i den här överenskommelsen att det ska gälla samma villkor för alla utövare. Den betyder att man nu kommer att ställa samma krav på ett äldreboende oavsett om det drivs i privat eller kommunal regi, säger han.

Fredrik Gren är positiv till att det nu kommer att ställas tydliga kvalitetskrav.

– Det är helt rimligt att ställa hårda krav på en så viktig verksamhet, men det viktiga är att man ställer exakt samma hårda krav på kommunerna som på de privata företagen.

Ser du en risk att kommunpolitiker som är emot vinster i välfärden ställer så hårda krav att det i praktiken inte går att bedriva privat verksamhet?

– Då kommer du tillbaka till likabehandlingsprincipen. Det är helt rimligt att ställa höga krav, men de kraven kommer ju också att gälla kommunen. Därmed kommer politikerna inte att kunna ställa krav som de själva inte kan leva upp till.

Vi tycker att det är bra med lika villkor för privata och offentliga utövare.

Skolkoncernen Internationella Engelska Skolan är positiv till uppgörelsen.

– Vi välkomnar den. Det är klart att det återstår detaljer som måste förhandlas men på det hela taget ser vi det som en mycket positivt, säger utbildningschefen Damien Brunker.

Annons
Annons

Även Famna, som organiserar idéburna aktörer inom vård och omsorg, är försiktigt positivt.

– Vi tycker att det är bra med lika villkor för privata och offentliga utövare, och vi tycker också att det är positivt att det ställs tydliga kvalitetskrav i välfärden, säger generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.

Däremot finns en viss oro för att formuleringen "lika villkor" kommer att tolkas så att det försämrar för idéburen sektor.

– Förra året kom ett riksdagsbeslut som bland annat gör det möjligt för en kommun att rikta en upphandling mot icke vinstdrivande organisationer och företag. Det är viktigt att den möjligheten finns kvar.

Fackförbundet Kommunal beklagar däremot att förslaget om vinstbegränsningar inte kommer att genomföras.

– Välfärden är inte vilken verksamhet som helst. Här kan det inte vara maximal vinst som är styrande, säger kommunals ordförande Tobias Baudin.

Alternativet, en regering med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor med stöd av Jimmie Åkesson, hade varit mycket sämre för våra medlemmar.

Han välkomnar i och för sig möjligheterna att med kvalitetskrav ställa krav på bland annat bemanning och rätt till vidareutbildning, men han tror inte att det kommer att vara lika effektivt som ett vinsttak.

– Kvalitetskrav riskerar dessutom att öka den administrativa bördan på personalen. Men nu är det det vi har att jobba med, säger han.

Trots kritiken har Tobias Baudin förståelse för att Socialdemokraterna gått med på uppgörelsen.

– Alternativet, en regering med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor med stöd av Jimmie Åkesson, hade varit mycket sämre för våra medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons