Annons

Fredric Karén:Efter skandalerna – Trudeau tvingas söka stöd vänsterut

Liberalernas partiledare och tillika premiärminister Justin Trudeau på väg till vallokalen i sitt distrikt i Montreal. Trudeau kommer att fortsätta att leda Kanada i ytterligare fyra år, men nu i minoritet.
Liberalernas partiledare och tillika premiärminister Justin Trudeau på väg till vallokalen i sitt distrikt i Montreal. Trudeau kommer att fortsätta att leda Kanada i ytterligare fyra år, men nu i minoritet. Foto: Paul Chiasson/AP

Kanadas premiärminister Justin Trudeau regerar vidare. Men till skillnad från succévalet 2015, då han vann en jordskredsseger, kommer han nu att behöva söka stöd från såväl Nya Demokraterna som De Gröna.

Under strecket
Publicerad

De Konservativas partiledare Andrew Scheer lyckades inte utmana Justin Truedau i det federala valet i Kanada. Partiet nådde omkring 120 platser i parlamentet, minst 30 färre än Liberalerna.

Foto: Jeff McIntosh/AP

 

TORONTO Fram till valdagen på måndagen var det i princip dött lopp mellan Justin Trudeau och hans huvudkonkurrent, konservativa Andrew Scheer. Trudeaus popularitet, bland fram för allt unga väljare, har under året varit i dalande. Det finns framför allt tre huvudorsaker till det:

Hans dubbla budskap i klimatfrågan. Trudeau gick till val 2015 på föra upp Kanada på världsbästalistan när det gäller att skapa ett klimatsmart och hållbart samhälle. Tre år senare godkände han en mycket kontroversiell olje- och gaspipeline från provinsen Alberta över Klippiga bergen till British Columbia, den så kallade Trans Mountain pipeline.

Hans roll i den omtalade SNC Lavalin-affären. Det Montrealbaserade jätteföretaget riskerade åtal för att ha betalat mutor till den före detta diktatorn i Libyen, Moammar Gaddafi, för att komma åt åtråvärda infrastrukturaffärer i Nordafrika. Trudeau försökte övertala sin justitieminister Jody Wilson-Raybould att inte väcka åtal. Orsaken sades vara att han ville rädda kanadensiska arbetstillfällen, i synnerhet i sin hemprovins Quebec. Jody Wilson-Raybould tvingades senare bort som justitieminister.

Annons
Annons

De Konservativas partiledare Andrew Scheer lyckades inte utmana Justin Truedau i det federala valet i Kanada. Partiet nådde omkring 120 platser i parlamentet, minst 30 färre än Liberalerna.

Foto: Jeff McIntosh/AP

Brown face-skandalen. Två månader före valet publicerade Time Magazine bilder på en ung Justin Trudeau på en maskerad i Vancouver där han målat ansiktet brunt. Ett par dagar senare publicerade kanadensiska medier en video och andra bilder på premiärministern med brunmålat ansiktet. Visserligen var bilderna 20 år gamla, men för Kanadas stora grupp av immigranter upplevs detta som en rasistisk handling.

Hans politiska motståndare har under höstens valkampanj inte försuttit tillfället att utmåla Trudeau som ovärdig att leda landet, att han är omogen och framför allt inte att lita på. Debatten har stundtals varit högljudd och med en hel del skamgrepp.

Uppenbarligen var det en retorik som inte ledde hela vägen till framgång för Andrew Scheer. För när det till slut var dags för kanadensarna att gå till valurnorna på måndagen röstade man trots allt på Liberalerna i stor utsträckning, även om Trudeau tappade röster till De Gröna och Konservativa.

De Konservativas partiledare Andrew Scheer lyckades inte utmana Justin Truedau i det federala valet i Kanada. Partiet nådde omkring 120 platser i parlamentet, minst 30 färre än Liberalerna.
De Konservativas partiledare Andrew Scheer lyckades inte utmana Justin Truedau i det federala valet i Kanada. Partiet nådde omkring 120 platser i parlamentet, minst 30 färre än Liberalerna. Foto: Jeff McIntosh/AP

De fyra kommande åren kommer vi att få se en kanadensisk minoritetsregering som behöver söka stöd, sannolikt hos De nya demokraterna (NDP) och De Gröna.

Såväl NDP som De Gröna kommer att tvinga Justin Trudeau att driva en betydligt mer klimatvänlig politik, båda partierna är till exempel motståndare till den omdiskuterade pipelinen i västra Kanada. NDP, som ligger politiskt nära det svenska Socialdemokraterna, gick till val på höja minimilönerna för de svagaste i samhället liksom en nationell hälso- och sjukvårdsplan som beräknas kosta skattebetalarna omkring 75 miljarder kronor.

Det kanadensiska valets stora vinnare är dock separatistpartiet, Bloc Québécois. Partiledaren Yves-François Blanchet drev tidigare i år igenom den omdiskuterade lagen, bill 21, i provinsens parlament. Den förbjuder alla offentliganställda att bära religiösa symboler, som till exempel huvudbonader, på arbetet.

Bloc Québécois, vars huvudmål är ett självständigt Quebec, tredubblade sina platser i parlamentet och kommer därmed att vara en tongivande röst i den kanadensiska samhällsdebatten de kommande fyra åren.

Efter reklamen visas:
Justin Trudeaus tal efter knapp valseger
Så slutade valet i Kanadanewsinteractives.cbc.ca
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons