Annons

Så bröt Trump mot alla regler – och vann

För ett år sedan gick det knappt att mäta hur stort stöd New York-miljardären och tv-kändisen Donald Trump hade, nu är han vald till republikanska partiets presidentkandidat. Och, det har skett trots att han brutit mot alla regler i amerikansk partipolitik på högsta nivå.

Under strecket
Publicerad
Foto: John LocherAPBild 1 av 2

Trump under partikonventet i Cleveland.

Foto: John LocherAPBild 2 av 2
Foto: John LocherAPBild 1 av 1
Foto: John LocherAP

CLEVELAND. Valet 2016 har ju redan gått till historien. En kandidat är första kvinnan. En har aldrig innehaft en folkvald post. De är varandras motsatser på ett annat plan. Demokraten Hillary Clinton har följt guideboken ”Hur man blir presidentkandidat”. Republikanen Donald Trump har det inte – och om han vinner i november kommer hela den mycket speciella politikbranschen att skakas om.

Här några exempel på Trumps oortodoxa beteende:

• Satte igång valkampanjen på egen hand och började turnera runt landet med sitt flygplan.

• Avstod i det längsta från proffsrådgivare och har en minimal stab i lediga lokaler i sin skyskrapa på Fifth Avenue på Manhattan. Att jämföra med Hillary Clintons personalstyrka i Brooklyn som varit på plats i över ett år. Flera i toppen på Clintons kontor är ärrade veteraner i det demokratiska partiet, däribland högste ansvarige John Podesta. Trump sparkade sin förste kontroversielle kampanjchef efter att ha anlitat den lika kontroversielle, men mer erfarne, veteranen Paul Manafort.

Annons
Annons

Trump under partikonventet i Cleveland.

Foto: John LocherAPBild 1 av 1

Litar på sin magkänsla, ”gut feeling”, inte på välbetalda politiska konsulter, à la legendariska hjältar från tidigare val.

• Har lagt ner minimala belopp på tv-reklam, som brukar vara själva smörjmedlet i valkampanjer på både president-, kongress- och guvernörsnivå.

• Ovanstående beror till stor del på att han fått mer gratispublicitet än någon annan någonsin fått. Kalkyler som gjordes i våras slutade på 2 miljarder dollar. Men nu knappar Hillary Clinton in.

• Rattar själv sin ”attackmaskin”, via mikrobloggen Twitter, med träffsäkra kommentarer.

• Klarar sig, mestadels, utan så kallade surrogat eftersom han gör sig tillgänglig i medierna så gott som jämt. Men hans tre äldsta barn, som inte heller vunnit i några val, fungerar som både talesmän och inflytelserika röster i familjerådslag.

• Avstår från expertgrupper som utarbetar förslag och briefingböcker om aktuella frågor.

• Har ännu inte etablerat kampanjkontor ute i alla delstater, medan Hillary Clinton har folk i ”swingstaterna” och nyligen fick tillgång till Barack Obamas mejllista med 20 miljoner namn.

Trump under partikonventet i Cleveland.
Trump under partikonventet i Cleveland. Foto: John LocherAP

• Fick nyligen bättre fart på pengainsamlingen, men ligger fortfarande efter Hillary Clinton. Om Trump säkrar nomineringen lär republikanska stordonatorer rätta in sig i ledet och slussa medel till honom, inte som hittills enbart till kongresskandidater. Sade först att han skulle finansiera sin egen kampanj om så krävs, men det är tveksamt om han har tillräckligt stora belopp eller är villig att släppa till hundratals miljoner dollar.

Annons
Annons

Har förolämpat stora väljargrupper, inklusive sådana som det republikanska partiet behöver i framtiden, utan några större rispor i teflonlagret.

• Litar på sin magkänsla, ”gut feeling”, inte på välbetalda politiska konsulter, à la legendariska hjältar från tidigare val, till exempel republikanen Lee Atwater och demokraten James Carville. Här sparar han in megabelopp, slutnotan kan bli mycket hög för kandidater som anlitar opinionsexperter och pr-genier.

• Har förolämpat stora väljargrupper, inklusive sådana som det republikanska partiet behöver i framtiden, utan några större rispor i teflonlagret.

• Avviker från partilinjen på flera områden, så mycket till och med att det lett till protester från allra högsta ort, och anses så opålitlig på det utrikespolitiska området att några republikaner sagt öppet att de tänker rösta på Hillary Clinton.

När Donald Trump klev in på scenen med sin orangelysande frisyr, tredje hustru, sina vulgariteter och sin gränslösa egoism var det många som sa att han aldrig kommer att bli president. Det kanske han inte blir, men om han gör det så måste ovan nämnda bok skrivas om och många politikkonsulter se sig om efter andra sysslor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons