X
Annons
X

Ryssmötet skulle skada Clinton – Trump ändrar sig

President Donald Trump medger nu att ett omtalat möte 2016 mellan bland andra sonen Trump Jr och en rysk advokat syftade till att ge Trumps valkampanj tillgång till negativ information om Hillary Clinton. Men något brott begicks inte, hävdar president Trump.

Läs mer om Trump och Ryssland
Donald Trumps son Donald Trump Jr deltog 2016 i ett möte med en rysk advokat med syftet att få skadlig information om Hillary Clinton.
Donald Trumps son Donald Trump Jr deltog 2016 i ett möte med en rysk advokat med syftet att få skadlig information om Hillary Clinton. Foto: John Raoux/AP

Över två år efteråt är mötet i Trump Tower på Manhattan i juni 2016 alltjämnt en av de mest kontroversiella händelserna i den utredning som granskar ryska försök till påverkan av det amerikanska presidentvalet.

Vid mötet, vars existens New York Times avslöjade för ett år sedan, deltog bland andra Trumps son Donald Trump Junior i en diskussion med Natalia Veselnitskaya, en rysk advokat som rapporteras ha kopplingar till Kreml. Trump Junior hävdade tidigare att ämnet för diskussionen var adoptioner av ryska barn.

Men i ett tweet i söndags medger nu presidenten själv vad många anat hela tiden – att mötet syftade till att ge Trumps kampanj tillgång till negativ information om Hillary Clinton inför valet i november det året.

Annons
X

”Det var ett möte för att få information om en motståndare, totalt lagligt som sker hela tiden inom politiken”, skriver presidenten.

Det är korrekt att så kallad ”opposition research” är vanlig i amerikansk politik. Det finns gott om exempel på privatdetektiver och jurister som anlitats för att gräva fram negativ information om en politisk motståndare.

Amerikansk lag dikterar dock att en valkampanj inte får ta emot hjälp av utländsk makt. Och amerikaner som agerar på uppdrag av sådan makt måste registrera sig som utländsk agent – något Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort struntade i. Manafort konsultade tidigare åt Ukraina. Rättegången mot honom inleddes i juli. Han anklagas dock primärt för bankbedrägerier och finansiella brott, inte för ryskt valsamarbete.

Enligt oberoende jurister kan mötet 2016 ha inneburit att de medverkande amerikanerna begick brott exempelvis i form av konspiration mot USA, enligt nyhetsbyrån AP.

Efter reklamen visas:
Ryssutredningen kring Trump- vad handlar den om?

Trumps deklaration att mötet i Trump Tower längs Femte avenyn sommaren 2016 hade syftet att bekämpa Clinton går på tvärs med presidentens uttalanden för ett drygt år sedan. Då vidhöll Trump att mötet handlade om adoptioner.

Att presidenten nu ändrat sig tolkas av flera av hans politiska motståndare som att han är på väg att snärja sig själv juridiskt i den pågående utredningen kring rysk valpåverkan, som drivs av den särskilda åklagaren Robert Mueller.

”Ryssarna erbjöd skadlig information om din motståndare. Din kampanj accepterade. Och ryssarna levererade”, twittrar exempelvis demokraten Adam Schiff som sitter i representanthusets underrättelseutskott med adress till Trump.

President Donald Trump medger att mötet i Trump Tower 2016 handlade om skadlig information om Hillary Clinton. Foto: Evan Vucci/AP

Presidentens egna advokater har bestridit att mötet innebar att brott begicks och Trump själv fortsätter hävda att han inte kände till det när det hölls.

Ryssutredningen och huruvida Trumps valkampanj aktivt tog emot hjälp eller samarbetade med ryssar har drivits av Robert Mueller i över ett år. Han utsågs som särskild åklagare 2017 sedan Trumps sparkat chefen för FBI, James Comey, som drivit den dittills.

Presidenten och hans advokater har under det här året alltmer aggressivt argumenterat för att utredningen ska läggas ned, något även många republikanska kongresspolitiker motsätter sig. Trump kallar återkommande utredningen för ”häxjakt”.

Muellers utredare har förhandlat med Vita huset i månader om att få göra en intervju med presidenten själv som en del i utredningen.

Vissa Trumpkritiker hoppas att utredningen kan ligga till grund för ett eventuellt riksrättsåtal mot presidenten, vilket Trumps advokater argumenterar emot. Trumps förslag till ny HD-domare, Brett Kavanaugh, har hävdat att riksrätt bör väckas mot en president först sedan han lämnat Vita huset. Det var dock inte som skedde vid riksrättsåtalet mot den sittande presidenten Bill Clinton efter Lewinskyaffären på 1990-talet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Donald Trumps son Donald Trump Jr deltog 2016 i ett möte med en rysk advokat med syftet att få skadlig information om Hillary Clinton.

Foto: John Raoux/AP Bild 1 av 2

President Donald Trump medger att mötet i Trump Tower 2016 handlade om skadlig information om Hillary Clinton.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X