Annons

Trumps attack på reporter: ”Du är en skam”

– Det var en stor dag i går, en fantastisk dag, säger USA:s president Donald Trump.

Detta trots att en våg av missnöje har gett Demokraterna majoritet i representanthuset.

Men det inledningsvis försonande talet om politiskt samarbete utvecklades till ilskna verbala angrepp mot medier.

Under strecket
TT, Omni
Publicerad
Foto: Evan Vucci /APBild 1 av 1
Foto: Evan Vucci /APBild 1 av 1
Foto: Evan Vucci /AP

– Det kommer att bli tydligt i framtiden vilket bra arbete vi gjorde, sade Trump vid en presskonferens i Vita huset efter valet, och syftade på de många kampanjmöten som hållits inför valet. Republikanerna styr vidare i senaten, och ser sig därmed också som segrare.

Men den positiva tonen förändrades efter en stund. Trump hävdade att hans parti arbetat i motvind på grund av medierapporteringen, som han kallar fientlig.

Trump gick till angrepp mot bland annat en av mediebolaget CNN:s reporter, kallade honom en oförskämd, fruktansvärd person.

Mitt under presskonferensen skällde han ut honom efter noter då han fortsatte att ställa frågor trots att presidenten inte ville svara.

– Sätt dig ner, när ni rapporterar fejkade nyheter är ni folkets fiende, sa han och fortsätter:

Annons
Annons

– Du är en oförskämd människa, sa han och kallade honom för ”en skam för CNN”.

Trump återkom senare till att han anser sig bli orättvist behandlad i medierna.

– Jag kan göra någonting fantastiskt och de får det att framstå som dåligt, sa Trump.

– Jag skulle älska att se enighet, även i medierna. Jag tycker att medierna är väldigt splittrande.

Att släppa kontrollen av representanthuset, som varit under republikanskt styre de senaste åtta åren, svider. Det kan sätta käppar i hjulet för presidentens politik.

Demokraterna ser dessutom ut att vinna kammaren med relativt bred marginal. Enligt de flesta amerikanska prognoser landar partiet – innan alla röster slutgiltigt redovisats – på omkring 220 platser mot 195 för Republikanerna. Men siffrorna går isär. Enligt liberala NBC News beräkningar kommer Demokraterna att få 230 platser och Republikanerna 205 platser.

Många av de nya ledamöterna är kvinnor och representerar minoriteter. Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi, som de senaste åren varit minoritetsledare, blir sannolikt ny talman.

– En demokratisk kongress kommer att arbeta för lösningar som för oss samman, vi har fått nog av oenighet. Det amerikanska folket vill ha fred. De vill ha resultat, sade Pelosi i sitt segertal.

En svår balansgång väntar dock. Pelosi måste jämka mellan radikala vänsterdemokrater, som vill att partiet ska dra i gång aggressiva utredningar och inleda en riksrättsprocess mot Trump, och mer pragmatiska mittenpolitiker – samtidigt som hon förhåller sig till Vita huset.

Även Trump sade sig innan han gav sig på medierna hoppas på samarbete kongressen.

Annons
Annons

– Det är nu tid för medlemmar i båda partierna att gå ihop, och skjuta partitänkande åt sidan, sade han och nämnde bland annat infrastruktursatsningar som en fråga parterna kan enas om.

– Det finns många saker vi kan åstadkomma tillsammans, sade Trump och tillade det finns en stor chans att nå enighet.

Men Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, tror mer på strid än samarbete.

– I USA diskuteras om Trump kommer att samarbeta eller söka fortsatt strid om varje politikområde. Jag tror att han väljer striden, det var så han vann 2016. Hans naturliga sätt att bedriva politik är att vara i ständig konfrontation med motståndarna, sade Åsard före talet.

Presidenten kan också luta sig mot senaten, som fortsätter att vara republikanskt röd. Bland annat besegrade den tidigare presidentaspiranten Ted Cruz i Texas sin demokratiske motståndare Beto O’Rourke. I Utah vann den tidigare republikanske presidentaspiranten Mitt Romney en senatsplats. Totalt spås Republikanerna utöka sin majoritet med ett par platser.

– Väljarna har klart och tydligt tillrättavisat demokraterna i senaten för hanteringen av Kavanaughförhören, det var en faktor, sade Trump.

Kongressvalet har beskrivits som ett ödesval för Trump – trots att han själv inte stod på en enda valsedel. Valet har också beskrivits som en föraning om strömningarna inför presidentvalet 2020 i det djupt ideologiskt splittrade USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons