Annons

Trump attackerade ex-ambassadören i förhören

USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch vittnade inför kongressen.
USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch vittnade inför kongressen. Foto: Douglas Christian/TT NYHETSBYRÅN

USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitch vittnade inför kongressen. Samtidigt twittrade presidenten om henne i vad som beskrivs som ”vittnesskrämsel i realtid”.

Under strecket
Publicerad

NEW YORK. Stämningen i salen var infekterad. Det är inte bara president Donald Trumps presidentskap som står på spel utan också kampen om berättelsen. Demokraterna driver obevekligen en riksrättsutredning för att potentiellt avsätta presidenten, eller förmå väljarna att göra det genom att rösta bort honom, medan Republikanerna driver en kamp mot Demokraterna.

Den andra dagen av de tv-sända förhören var det USA:s tidigare ambassadör i Ukraina Marie Yovanovitchs tur att vittna. Hon tvingades abrupt bort från sitt uppdrag i våras efter en kampanj orkestrerad av Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Demokraterna i salen gav henne sitt fulla stöd. Ordföranden i underrättelseutskottet Adam Schiff inledde med att presentera Yovanovitch som en ”antikorruptions-mästare”.

”Masha”, som de förtrogna kallar henne, intygade att beskrivningen var rimlig. Hon berättade om sin långa och stundtals tuffa karriär som diplomat. Det handlar tvärtemot den gängse bilden om mer än flotta hem och middagsbjudningar, försäkrade hon. Åhörarna blev snart varse om saken.

Annons
Annons

Yovanovitch fortsatte att berätta om hur Rudy Giuliani drivit en kampanj mot henne, och om hur Trump ”pushat” för att få henne avsatt. Hennes arbete mot korruption upprörde de korrupta och blev hennes fall. Händelsen har försvagat USA:s säkerhetsintressen i landet, vittnade hon.

I ett telefonsamtal den 25 juli i år pratade president Donald Trump om ”the woman” med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj:

”Den tidigare ambassadören från USA, kvinnan, var dåliga nyheter och folket hon hade att göra med i Ukraina var dåliga nyheter så jag vill bara att du ska veta det”.

Trump sade även att Yovanovitch kommer att få ”gå igenom saker”.

– Det lät inte bra. Det lät som ett hot, bekände Yovanovitch under förhöret.

Hon tog också upp frågan huruvida det är enligt regelboken att en president talar illa om en av sina ambassadörer till ett främmande lands president. En nations utrikespolitiska trovärdighet är beroende av att dess ambassadörer kan tala med auktoritet.

Enligt den tidigare ambassadören i Ukraina har utländska och privata intressen underminerat den amerikanska nationens intressen.

Donald Trump attackerade Yovanovitch på Twitter under det tv-sända förhöret. Presidenten skrev att det gått dåligt var hon än satt foten. Han underströk också att det är en presidents ”absoluta rätt” att utse ambassadörer.

Adam Schiff kallade det ”vittnesskrämsel i realtid”.

Yovanovitch fick möjligheten att besvara anklagelserna en kort stund senare och nöjde sig då med att säga att hon är övertygad om att hennes diplomatiska arbete gynnat både USA och länderna hon arbetat i.

Annons
Annons

Liksom under onsdagens förhör var diskussionen polariserad.

Den republikanska representanthusledamoten Devin Nunes upprepade sin hårdföra retorik mot Demokraterna. Han anklagade dem för att köpa konspirationsteorin att Donald Trump är en rysk agent men blunda för det egna partiets klavertramp. Enligt Nunes ignorerade Demokraterna korruptionsanklagelserna mot Hunter Biden förutom när man ville stoppa hans far Joe Biden från att kandidera mot Hillary Clinton.

Mellan onsdagens och fredagens förhör har representanthusets talman Nancy Pelosi på en presskonferens hävdat att Donald Trump gjort sig skyldig till mutbrott.

– Mutan består av att bevilja eller hålla tillbaka militär hjälp i utbyte mot ett officiellt uttalande om en falsk utredning kring valet. Det är bestickning, sade hon.

Hon jämför med president Richard Nixon, som valde att avgå 1974 för att inte riskera att avsättas genom riksrätt under Watergatehärvan.

Det Trump gjort ”får vad Nixon gjorde nästan att se obetydligt ut”, enligt Pelosi.

Donald Trump har å sin sida pendlat mellan att säga att han har viktigare saker för sig än att följa rikrättsutredningen - och att frenetiskt twittra om densamma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons