Annons

Trump: Beredd att förstöra Turkiets ekonomi

Donald Trump höjer tullarna på stål för Erdogans Turkiet.
Donald Trump höjer tullarna på stål för Erdogans Turkiet. Foto: Susan Walsh / TT

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven och dubblerar ståltullarna mot landet. Det meddelar president Donald Trump via Twitter efter Turkiets invasion av Syrien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA kommer höja ståltullarna mot Turkiet till femtio procent och avbryter omedelbart sina handelssamtal med Turkiet. Beskedet kommer efter att turkisk militär i förra veckan gått invaderat norra Syrien för att slåss mot kurdiska styrkor.

”USA kommer aggressivt att använda ekonomiska sanktioner som riktar sig mot de som möjliggör, underlättar och finansierar dessa avskyvärda handlingar i Syrien,” skriver på Trump på twitter, och fortsätter:

”Jag är helt beredd på att förstöra Turkiets ekonomi om de turkiska ledarna fortsätter på denna farliga och destruktiva väg.”

Turkiets invasion av Syrien kom efter Trumps beslut tidigare att dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien.

I sin tweet skriver Trump att amerikanska trupper kommer stanna kvar i Syrien för att förhindra att IS-krigare härjade i Syrien och Irak.

”Ett fåtal amerikanska styrkor kommer att finnas kvar i södra Syrien för att fortsätta störa resterna av IS,” skriver Trump.

Donald Trump skriver också att USA snart kommer att utförda en order som ger grönt ljus åt sanktioner mot både tidigare och nuvarande representanter för den turkiska regeringen som bidrar till att destabilisera nordöstra Syrien. Möjliga sanktioner inkluderar finansiella sanktioner, blockering av egendom och förbud mot att resa till USA.

Annons
Annons

”Den här ordern kommer göra det möjligt för USA att införa kraftfulla ytterligare sanktioner mot dem som kan vara involverade i allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, upphäver en vapenvila, förhindrar fördrivna personer från att återvända hem, repatrierar flyktingar eller hotar freden, säkerheten eller stabiliteten i Syrien”, skriver Trump.

Trump uppmanar också Turkiet att skydda civila, och speciellt sårbara etniska och religiösa minoriteter, i nordöstra Syrien.

”Tyvärr verkar Turkiet inte mildra invasionens humanitära konsekvenser,” skriver Trump.

Enligt källor till Bloomberg kommer den första omgången sanktioner riktas emot en lång rad personer och väntar bara på en underskrift från president Donald Trump. Sanktionerna uppges kunna att genomföras redan under måndagskvällen, erfar nyhetsbyrån.

Efter reklamen visas:
Kurderna tar hjälp av al-Assad mot Turkiet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons