Annons

Jesper Sundén:Platsen där IS-ledaren dog förvånande

Bild på al-Baghdadi brinner under en protest.
Bild på al-Baghdadi brinner under en protest. Foto: Manish Swarup/TT

Terrorgruppen IS ledare är död. Det är en välkommen framgång för Donald Trump och minskar kritiken mot Syrienpolitiken. Symboliskt är det ett hårt slag mot IS, men utplånar inte terrorn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har dödförklarats många gånger tidigare, men den här gången är det sant. Det bekräftades av president Donald Trump på söndagen.

Baghdadi sprängde sig själv i en tunnel när amerikanska elitsoldater hittade honom i nordvästra Syrien, under natten mellan lördagen och söndagen. Explosionen dödade samtidigt al-Baghdadis tre barn, som befann sig tillsammans med honom, enligt Trump.

Fiendemarken kan ha ansetts utgöra ett bättre gömställe.

Det mest förvånande var platsen. Få trodde att al-Baghdadi skulle gömma sig i Idlibprovinsen i Syrien. Det området kontrolleras av konkurrerande terrorgruppen Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), som har kopplingar till al-Qaida. I stället antogs Baghdadi gömma sig i det otillgängliga ökenområdet mellan Syrien och Irak.

Men de flesta analytiker tror att det var där al-Baghdadi spelade in sin video i april och därför kan det ha bedömts som för riskabelt att stanna där. Då kan fiendemarken i Idlib ha ansetts utgöra ett bättre gömställe.

För hundratals IS-medlemmar har lyckats ta sig till Idlib, efter att de sista resterna av terrorgruppens kalifat föll i mars. Och även om HTS har den övergripande kontrollen av området finns där också väldigt många rebellgrupper, vilket gjort det möjligt att gömma sig där.

Annons
Annons

Det område där nattens amerikanska räd utfördes var också ett tidigt fäste för IS. Säkert finns där fortfarande sympatisörer bland befolkningen som varit villiga att skydda IS-terroristerna.

Nu rapporteras att HTS sedan en tid sökt efter al-Baghdadi och hans närmaste man Abu Saeed al-Iraqi i Idlib. Men amerikanerna hann före, kanske för att den utlovade belöningen på 25 miljoner dollar, motsvarande 240 miljoner svenska kronor, för upplysningar om al-Baghdadi lockade någon inom HTS att tipsa USA.

Vill det sig illa var det till och med HTS som tipsade amerikanerna för att få pengarna. Då blir det en knepig fråga hur man ska göra med utbetalningen.

För Donald Trump är detta hur som helst en fjäder i hatten som både stärker honom inför nästa års presidentval och kan avväpna en del av kritiken mot hans Syrienpolitik. I det sammanhanget är 240 miljoner kronor en struntsumma, oavsett vem som får pengarna.

Många har ju anklagat Trump för att han med sitt tillbakadragande av trupper från nordöstra Syrien ger IS spelrum att återvända, men genom att oskadliggöra terrorgruppens självutnämnda kalif riktar han ett förödande slag mot de kvarvarande lojalisterna.

Frågan är nu hur de påverkas. Hämndaktioner kan vara att vänta, samtidigt är det sannolikt att terrorgruppen förlorar en del av sin attraktionsförmåga när nu både kalifatet och dess kalif är borta.

Kan al-Baghdadi död innebära slutet för terrorn? Det är inte troligt. Lika lite som Usama bin Ladins död gjorde det. Mer måste göras för att få människor att välja bort terrorn som alternativ, men en framgång för kriget mot terrorn är det likafullt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons