Annons

Ellinor Skagegård:Donald Trump borde lära sig av Harry Potter

Genom att förbjuda klimattermer vill den amerikanska presidenten bagatellisera klimathotet. Historien har flera exempel på hur man genom att tygla språkbruket vill styra opinionen.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump och Albus Dumbledore.

Foto: TTBild 1 av 1

Donald Trump och Albus Dumbledore.

Foto: TTBild 1 av 1
Donald Trump och Albus Dumbledore.
Donald Trump och Albus Dumbledore. Foto: TT

Att nämna namnet på Shakespeares pjäs ”Macbeth” anses föra otur med sig och än i dag kallas den i brittiska teaterkretsar för ”den skotska pjäsen”. Men det är inte bara vidskepliga britter som räds språkets makt.

Häromdagen rapporterade The Guardian att Trump-administrationen listat klimattermer som ska undvikas av federalt anställda. Bland annat ska ordet ”klimatförändring” ersättas med ”extremt väder” och i stället för ”koldioxider” rekommenderas ”strukturerad organisk jordmateria”.

Allt detta är förstås ett fortsatt försök av den amerikanska presidenten att bagatellisera klimathotet.

Genom historien kan vi se exempel på hur man genom att tygla språkbruket vill styra opinionen och hindra människor från kritiskt tänkande. I DDR var till och med själva ordet ”censur” förbjudet. Istället ville ledarna prata om ”rekommendationer” och ”procedurer för att godkänna publicering”.

Annons
Annons

Ekvatorialguineas första president Francisco Mackas Nguema, som utnämnde sig själv till president på livstid, hade själv knappt någon utbildning och stängde inte bara alla privatskolor utan bannlyste också ordet ”intellektuell".

På senare år har flera europeiska parlament diskuterat massmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker 1915 – inte händelsen i sig utan huruvida den ska benämnas som folkmord eller ej.

Om något visar detta på vår tilltro till språket och dess makt (även om det i det sista fallet också har att göra med de rent juridiska följderna beroende på vilket ord som används).

Men hur mycket påverkar språket egentligen vårt sätt att tänka? Språkforskaren Lars Melin och lingvisten Mikael Parkvall, författare till ”Laddat språk” som kom ut i våras, menar att språket inte har så stort inflytande på vårt tänkande som vi tycks tro.

Att vi byter ut ”man” mot ”en” gör inte att mannen blir mindre norm, utan fungerar endast som identitetsmarkör, menar de. Språket påverkar oss men bara måttligt och inte mer än annat vi ser och hör.

Låt oss för miljöns och allas vår skull hoppas att de har rätt.

Kanske kan ett förbud mot ord också fungera kontraproduktivt. Den amerikanska censuren mot svordomar på tv och film har knappast gjort att människor slutat svära. Snarare drar ”beepet” som svordomar ersatts med till sig fokus. För är inte lockelsen med att svära just att det är halvt förbjudet?

Eller som en viss professor, Dumbledore i böckerna om Harry Potter, uttryckte det angående skräcken för att nämna skurken Voldemort vid namn:

”Rädslan för ett namn ökar bara rädslan för saken i sig.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons