Annons

Teresa Küchler:Trump bygger murar – Europa reser stängsel

EU:s ledare säger sig bygga broar istället för att som Donald Trump resa murar. Men är det sant?

Under strecket
Publicerad

En ungersk soldater patrullerar landets gräns mot Serbien. (Arkivbild, september 2016.)

Foto: Sandor Ujvari/APBild 1 av 1

En ungersk soldater patrullerar landets gräns mot Serbien. (Arkivbild, september 2016.)

Foto: Sandor Ujvari/APBild 1 av 1
En ungersk soldater patrullerar landets gräns mot Serbien. (Arkivbild, september 2016.)
En ungersk soldater patrullerar landets gräns mot Serbien. (Arkivbild, september 2016.) Foto: Sandor Ujvari/AP

EU-ländernas 28 stats- och regeringschefer kom på ett toppmöte i Malta överens om att träna, utrusta och hjälpa Libyens kustbevakning. Libyska kustbevakare ska patrullera sina vatten i Medelhavet för att stoppa båtmigranter från att avsegla mot Europa.

Den FN-stödda regeringen i Tripoli får 200 miljoner euro för ansträngningarna, och pengar från en EU-fond för Afrikas utveckling ska också användas till arbetet med att stoppa asylsökande på väg norrut.

En del i EU:s överenskommelse med Tripoli är att lokalsamhällen i Libyen ska få pengar så att de – inte Europa – kan ta hand om och inhysa flyktingarna som rör sig från hela den afrikanska kontinenten mot Libyens kust.

EU-ledarna var mycket stolta över överenskommelsen med Libyens premiärminister Fayez al-Sarraj (som bara är en av flera rivaliserande ”regeringschefer”, krigsherrar och andra som hävdar makten över olika delar av det kaotiska landet).

Annons
Annons

Frågan är om en flykting som försöker ta sig till Europa bryr sig om muren är byggd i betong och stål, eller om den är en massiv, flytande mur av kustbevakare.

– Vi tror inte på murar och förbud, vår metod är samarbete och partnerskap, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini – ett budskap adresserat till Washington och den nye amerikanske presidenten. Donald Trumps stora vallöfte var ju att bygga en mur mot Mexiko, och han har också har infört inreseförbud till USA för människor från sju muslimska länder.

Mogherini sade också i förra veckan att det ingår i europeisk ”identitet” att ”riva murar och bygga broar”.

Men även om inte Federica Mogherini själv eller någon annan av EU-ländernas gemensamma toppar har beordrat murbyggen, så har EU-länderna byggt massor med murar, både mot varandra och tillsammans mot omvärlden, och både synliga och osynliga murar.

• På gränsen mellan Bulgarien och Turkiet står snart ett 260 kilometer lång, delvis EU-finansierad, skinande ny taggtrådsstängsel, komplett med flera hundra patrullerande poliser och militärpoliser från hela Europa, under överseende från EU:s gränsbevakningsorgan Frontex. Även svenska poliser ingår i vaktstyrkan, som ska stoppa migranter från att ta sig in i EU.

• Serbien, Makedonien och Ungern har alla byggt taggtrådsstängsel omkring sig för att stoppa migranter.

• Kring de spanska enklaverna i Nordafrika, Ceuta och Melilla, löper sedan många år sex meter höga, riktiga murar i betong och taggtråd.

För att ta några exempel.

EU-länderna diskuterar också nya avtal med länder som Egypten och Jordanien, så att även dessa sluter vägarna upp mot Europa med kraftigare gränsstyrkor.

Frågan är om en flykting som försöker ta sig till Europa bryr sig så mycket om huruvida den mur han möter på sin väg är byggd i betong och stål, eller om den består av en massiv, flytande mur av kustbevakare.

Frågan är om de migranter som stoppas på Medelhavet av EU-tränade kustbevakare och sänds till libyska flyktingläger – läger som av organisationer som Läkare utan gränser, Human Rights Watch och FN:s flyktingorgan UNHCR har beskrivits som omänskliga, där övergrepp som våldtäkter, tortyr, skenavrättningar och rasism, är vanliga – tycker att Federica Mogherinis aversion mot Trumps mur och inreseförbud är så mycket att applådera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons