Annons

Vita huset: Osanna rykten om utrikesministern

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och hans chef, president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson och hans chef, president Donald Trump. Arkivbild. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Relationen med president Donald Trump har varit ansträngd. Nu uppges Vita huset planera att ersätta utrikesminister Rex Tillerson med den nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo.

Men utrikesdepartementet dementerar ryktena och Vita huset säger att inga förändringar i regeringen är planerade.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TTBild 1 av 1

USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Vita huset: Osanna rykten om Tillerson
USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

USA:s utrikesminister Rex Tillerson trivs på jobbet och har inga avsikter att sluta, säger Heather Nauert, talesperson vid utrikesdepartementet.

Vita husets stabschef John Kelly har även kontaktat utrikesdepartementet för att försäkra tjänstemän att rykten om att Tillerson ska bytas ur är osanna, lägger hon till.

Tidningen The New York Times var först med uppgiften om att Trump planerar att sparka Tillerson. Avskedandet är planerat till "de närmaste veckorna" men det är inte klart om det fått slutligt grönt ljus, enligt tidningen, som hänvisar till högt uppsatta källor i vita huset.

Trump själv spädde på spekulationerna genom att inte ta tillfället i akt och dementera rapporten när han fick frågan från reportrar i Vita huset.

Annons
Annons

– Rex är här, sade Trump kort, utan att uttrycka sitt stöd över utrikesministern, enligt AFP.

Senare gjorde pressekreteraren Sarah Sanders ett kort uttalande:

"Det finns inga tillkännagivanden om personalfrågor för stunden. Utrikesminister Tillerson fortsätter att leda utrikesdepartementet och hela regeringen är inriktad på att fullfölja president Trumps osannolikt framgångsrika första år".

Tillerson själv ställde in ett planerat tal och begav sig i stället till Vita huset, rapporterar Politico.

Rykten om att Rex Tillerson ska få sparken har cirkulerat i Washington DC i månader. Utrikesministern står i begrepp att resa till Europa, där han bland annat ska delta i ett Natomöte. Han ställde just in ett planerat Stockholmsbesök i nästa vecka.

Arkitekten bakom avskedsplanen sägs vara Vita husets stabschef John Kelly, som ska ha diskuterat den med andra tjänstemän. The New York Times skriver att FN-ambassadör Nikki Haley också förekommer i interna spekulationer om vem som ska ersätta Tillerson, men att det sannolikt blir den djupt konservative Mike Pompeo. Han var tidigare kongressledamot för Kansas och medlem i Tea Party-rörelsen.

Pompeos jobb skulle i sin tur gå till Arkansassenatorn Tom Cotton, som länge stått vid presidentens sida när det gäller säkerhetsfrågor,

Relationen mellan Trump och Tillerson, som tidigare var chef för energijätten Exxon Mobil, rapporteras ha varit knackig en längre tid.

Enligt uppgifter till bland annat NBC News var utrikesministern i somras så trött på Trump att han kallade honom "en idiot" och övervägde att sluta. Situationen blev inte bättre när Trump i höstas kritiserade Tillersons försök att få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakrisen. De två har också olika syn på det globala kärnenergiavtalet med Iran samt om huruvida människan ligger bakom klimatförändringarna.

Officiellt har Tillerson förnekat uppgifterna om gnisslet och bedyrat att han står vid Trumps sida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons