Annons

Guvernören om Trumps flytt: Betalar ändå inte skatt

Donald Trump byter sin permanenta hemadress.
Donald Trump byter sin permanenta hemadress. Foto: Susan Walsh/TT

Född och uppvuxen i stadsdelen Queens, karriärdriven på Manhattan och en ”New Yorker” med hela världen. Men nu uppger Donald Trump att Florida kommer att bli hans permanenta hemadress.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är i ett underskrivet dokument som lämnats in till myndigheterna i Palm Beach County, där Trump har sin stora egendom Mar-a-Lago, som presidenten och hans hustru Melania ändrar sin permanenta hemadress från New York till Florida. Det uppger The New York Times.

Sedan tidningen publicerat uppgifterna bekräftade presidenten flytten på Twitter:

”Jag värnar om New York och människorna i New York. Men jag har behandlats väldigt illa av de politiska ledarna både i staden och i delstaten. Det här är bäst för alla inblandade”, skrev Donald Trump.

“I cherish New York, and the people of New York,” he added, “and always will.”

I dokumentet till myndigheterna i Palm Beach uppger presidenten att han tidigare residerat på adressen 721 Fifth Avenue, mer känt som Trump Tower på 57:e gatan.

Annons
Annons

Andra boningar som Trump uppger är 1600 Pennsylvania Avenue (Vita huset), och sin privata golfklubb i Bedminster, New Jersey.

Enligt New York Times uppger en närstående källa till presidenten att flytten främst görs av skatteskäl.

Donald Trump har aldrig offentliggjort sina deklarationer. Och har enligt uppgifter blivit väldigt irriterad sedan Manhattans distriktsåklagare Cyrus R. Vance Jr. lämnat in en stämning för att få se Trumps skattedeklaration.

Genom att skriva sig i Florida kommer han sannolikt att undvika delstaten New Yorks ”top tax rate” om nio procent och New York Citys motsvarande extra skattesats om nästan fyra procent.

Trump kommer också att spara pengar till sina efterlevande. New York ålägger en fastighetsskatt om 16 procent för egendomar värda mer än 10,1 miljoner dollar.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo uttryckte ingen ledsamhet över att tappa sin medborgare. Tvärtom: ”Good riddance” (ett uttryck för att bli av med en besvärlig person), skrev han på Twitter och fortsatte: ”Det är inte så att Mr. Trump betalar någon skatt här ändå. Han är er, Florida”.

Cuomo var bostadsminister i Bill Clintons regering 1997–2001. Han är guvernör i delstaten New York sedan 2011.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons