Annons

Bekräftat: Trump föreslår chocksänkt skatt på bolag

Vita huset presenterar nu flera av president Donald Trumps utlovade skattesänkningar. Bland annat planeras en sänkning av bolagsskatten från 35 procent till 15 procent.

– Den största skattesänkningen och den största skattereformen i USA:s historia, säger finansminister Steven Mnuchin.

Under strecket
Publicerad

USA:s finansminister Steve Mnuchin och presidenten Donald Trump.

Foto: Susan Walsh/TTBild 1 av 1

USA:s finansminister Steve Mnuchin och presidenten Donald Trump.

Foto: Susan Walsh/TTBild 1 av 1
USA:s finansminister Steve Mnuchin och presidenten Donald Trump.
USA:s finansminister Steve Mnuchin och presidenten Donald Trump. Foto: Susan Walsh/TT

Fler detaljer i Trumps plan ska presenteras under onsdagen, men förenklade deklarationer och ökade avdragsmöjligheter väntas finnas med. Även sänkta vinstskatter och skatterabatter för multinationella bolag som tar hem vinsten till USA är en del i förslaget, enligt amerikanska medier.

De utlovade skattesänkningarna för privatpersoner dröjer och ska presenteras först i sommar.

Enligt källor i amerikanska medier har planen på en importskatt för företag skrotats i det förslag som Trumps administration nu presenterar. Idén med att höja skatten för importerande företag och sänka skatten för exportföretag har möts med blandade känslor. Tanken är att skapa incitament för amerikanska företag att producera i USA, i enlighet med Trumps plan för ”America first”. Men många stora, amerikanska företag som importerar började göra sig redo för massiva reklamkampanjer och påtryckningar så fort förslaget kom på agendan.

Annons
Annons

En bolagskatt på 15 procent innebär en sänkning med 20 procentenheter. Dock betalar stora amerikanska företag sällan 35 procent i praktiken, utan olika skatteupplägg håller nere procentsatsen.

Skatteplanen presenteras bara dagar innan Trump når milstolpen av 100 dagar i Vita huset. Efter misslyckandet med att riva upp och ersätta föregångaren Barack Obamas sjukförsäkringslag, som anses vara kostsam för statsapparaten, har det varit problem med hur skattesänkningarna ska finansieras. Utan skattehöjningar riskerar skatteplanen öka det federala budgetunderskottet ordentligt.

Finansminister Mnuchin sa nyligen att "planen kommer att betala sig själv genom tillväxt".

Men det är en riskabel väg att gå. Bland andra republikanen George W Bush införde skattesänkningar och rabatter som skulle finansiera sig själva, men resulterade i utökade budgetunderskott. En intensiv debatt väntas i kongressen innan någon skattereform godkänns, trots att Republikanerna har majoriteten i båda kamrarna.

Demokraterna har sagt att de inte kommer stötta en skattereform om den bara gynnar stora företag och de rikaste i USA. De har också sagt att de vill se att Trump, likt presidenter innan honom, offentliggör sin deklaration innan de kommer gå med på hans skattereform.

Dessutom är USA:s finanser redan svårt ansträngda. Statskassan sinar och om kongressen inte före fredag enas om hur stort lånetaket – gränsen för hur mycket staten får låna – får vara riskerar delar av statsapparaten att stängas ner och tusentals federalt anställda att permitteras. Bedömare i Washington tonar dock ner riskerna för att det ska ske, i synnerhet i ljuset av att Donald Trump släppt kravet på att medel redan nu ska öronmärkas för bygget av den omtvistade gränsmuren mot Mexiko.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons