Annons

Trump: Börsnedgången är Feds fel

USA:s president Donald Trump uttalade sig bland annat under ett besök i Pennsylvania.
USA:s president Donald Trump uttalade sig bland annat under ett besök i Pennsylvania. Foto: Evan Vucci/AP

– Jag tycker att Fed har blivit galen.

Det sade USA:s president Donald Trump i ett vasst angrepp mot Federal Reserves räntepolitik som fortsatte på torsdagen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump menar att det är centralbanken Federal Reserves fel att Wall Street föll tungt under onsdagen och fortsätter att backa i dag, skriver CNBC. Han säger också att han inte har för avsikt att sparka Jerome Powell, men att han är missnöjd.

Agerandet kan ses som avvikande då Vita huset historiskt har avstått från att kommentera Feds beslut, hänsyn till centralbankens självständighet.

Trump anser att USA:s centralbank stramar åt för mycket med sina täta räntehöjningar.

– Jag tycker att Fed gör ett misstag. De är så strama. Jag tycker att Fed har blivit galen, sade presidenten till ett medieuppbåd på flygplatsen i Erie, Pennsylvania i onsdags.

– Man kan säga att det är hög säkerhet, och det är hög säkerhet, och det ger stora marginaler, men jag tycker att Fed har blivit galen ("has gone crazy").

På torsdagen gick Trump ut i ytterligare ett utspel i tv-programmet "Fox & Friends", där han kallade Fed "alldeles för aggressiv" och upprepade att centralbanken är galen, denna gång genom att använda det spanska ordet "loco".

Men efter att Trump slängt ur sig kommentarerna gick hans ekonomiska rådgivare Larry Kudlow ut och tonade ner utspelet. I en intervju med CNBC säger han att centralbanken fortsatt är oberoende och att presidenten inte dikterar villkoren.

Banken har inte kommenterat turerna.

Presidenten har även tidigare väckt uppmärksamhet med sina recensioner av centralbanken, eftersom det är en hävdvunnen regel att sittande presidenter inte lägger sig i bankens beslut. Trumps utspel har även tvingat finansminister Steve Mnuchin att gå ut och bedyra att USA:s centralbank ska vara fortsatt oberoende.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons