Annons

Erik Bergin:Kanske var Trumps tweet en testballong

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Chris Kleponis/TT

President Trump gör ett försök att ena nationen mot vapenvåldet – och han föreslår reformer som lär applåderas mer av demokrater än av hans eget parti.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

För en president som ofta haft svårt att agera enande kraft när USA hamnat i en eller annan kris, så var det en delvis annorlunda Trump som framträdde i tv på måndagen.

I ett kort tal föreslog han krafttag hos – och stöd från – båda partier i kongressen för att en gång för alla ta itu med USA:s plågsamt långa rad vapendåd, som skördat tusentals liv.

Trumps utspel kommer efter en plågsam helg där 29 människor mördades i två separata masskjutningar – i El Paso, Texas, och Dayton, Ohio. Presidenten valde först att leverera kondoleanser via Twitter, medan han tillbringade helgen på en av sina golfklubbar.

Han följde upp på måndagen med ett Twitterförslag om tuffare bakgrundskontroller för vapenköp. Det är minerad mark, särskilt för republikanska politiker – som riskerar både stödet från konservativa väljare och att väcka vapenlobbyn NRA:s vrede. Det finns bakgrundskontroller vid vapenköp i USA, men de varierar från delstat till delstat och lagarna innehåller kryphål.

Kanske var tweeten en sorts testballong, för när presidenten talade i direktsänd tv senare på måndagen fanns just det inte med. Presidenten föreslog i stället andra, dock relativt konkreta reformer. Där ingår att öka samordningen mellan myndigheter för att högriskindivider ska kunna stoppas i tid, en reformerad psykvård, samt bättre möjlighet att ta vapen i beslag vid behov.

Annons
Annons

Som president har han om och om igen markerat sitt stöd för konstitutionens andra tillägg – rätten att bära vapen.

Trump nämnde även snabbare domar och avrättningar av mördare, som lär väcka kritik från liberalt håll. Han vill också bland annat, sa han, ”stoppa glorifieringen av våld” i det amerikanska samhället – och exemplifierade med våldsamma dataspel.

Men viktigare var Trumps uppmaning till båda partier att samarbeta för att få ett stopp på vapenvåldet.

– Jag är öppen för att diskutera alla idéer som verkligen fungerar, sa presidenten.

Rasism, översitteri och vit-makt-rörelser, deklarerade Trump, ska fördömas. Hans kritiker lär förstås invända att Trump själv ägnat sommaren åt en rasistisk kampanj via Twitter och på väljarmöten mot fyra kongresspolitiker med invandrarbakgrund.

Och det är förstås inte säkert att Trump verkligen kan leverera vare sig reformerad psykvård eller starkare bakgrundskontroller. Det återstår även att se om han kan förmå sina republikanska partikollegor i kongressen att gå på tvärs med vapenlobbyn och verkligen rösta igenom en federal skärpning av USA:s porösa vapenlagar. NRA backade upp Trump i valkampanjen, och som president har han om och om igen markerat sitt stöd för konstitutionens andra tillägg – rätten att bära vapen.

Det återstår att se vad det blir av reformivern.

Men tonen och anslaget markerar ändå vad många amerikaner sökt efter, och saknat, sedan Trump tillträdde i januari 2017: en president som verkar göra gör ett seriöst försök att ena nationen i tid av kris.

Och han lägger också fram konkreta förslag för hur problemet med vapenvåldet ska tacklas, som kontrast till den ordinarie lösningen från republikanska politiker som brukar vara att ägna sig åt att be för offren och deras anhöriga.

Det återstår att se vad det blir av reformivern. Trump har samlat på sig gott om exempel på att lansera ett förslag ena dagen, bara för att dra tillbaka det nästa.

Men vågar han verkligen pressa tillbaka vapenlobbyn så innebär det en uppenbar chans att vinna åtminstone en del mittenröster i presidentvalet nästa år. Även om han i så fall också kan förlora en del konservativa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons