Annons

Starka reaktioner: ”Du skämmer ut vårt land”

Kritiken mot Trumps senaste uttalanden efter demonstrationerna i Charlottesville, och hans ovilja att tydligt ta avstånd från vit makt-rörelsen, lät inte vänta på sig. Här har SvD samlat några av reaktionerna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Luca Bruno/APBild 1 av 1

1 / 13

Obamas reaktion slog Twitter-rekord

Foto: Luca Bruno/AP

Den förre presidenten, Barack Obama, kommenterade våldsamheterna i Charlottesville genom att twittra en bild och ett citat av Nelson Mandela. Tweeten har gillats över 4 miljoner gånger, vilket således innebär att det är ett nytt rekord på Twitter.

Annons
Annons
Foto: Stephen Chernin/APBild 1 av 1

2 / 13

Moore tog med sin publik till Trump Tower

Foto: Stephen Chernin/AP

När Michael Moore avslutat sin enmanspjäs "The terms of my surrender" på Broadway på tisdagskvällen tog han med sig sin publik till en protest mot Donald Trump, vid Trump Tower, några kvarter från teatern, skriver nyhetsbyrån AP. Där deltog de i en protest mot presidentens uttalanden om att ”många sidor” bär skulden för våldet under den högerextrema demonstrationen i Charlottesville i lördags där en kvinna dödades i en bilattack.

Annons
Annons
Foto: Richard Shotwell/APBild 1 av 1

3 / 13

Ruffalo uppmanade folk att ansluta sig

Foto: Richard Shotwell/AP

En av dem som anslöt sig till Moores bussfärd var den trefaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Mark Ruffalo som försedd med en megafon uppmanade folk på gatan att ansluta sig till aktionen.

Annons
Annons
Foto: J. Scott Applewhite/APBild 1 av 1

4 / 13

Paul Ryan: Det får inte finnas moralisk tvetydighet

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Trumps senaste uttalande har mötts av motstånd även inom de egna leden. Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, vill inte att det ska finnas någon moralisk tvetydighet i budskapet om rasism och att ”Vit makt-rörelsen är motbjudande”.

Annons
Annons
Foto: Ben Margot/APBild 1 av 1

5 / 13

LeBron James: ”Trump gör hatet modernt igen”

Foto: Ben Margot/AP

Basketspelaren LeBron James uttrycker sin förtvivlan över att hatet återigen blivit modernt på Twitter: ”Hatet har alltid funnits i USA. Men Trump gjorde det modernt igen”.

Annons
Annons
Foto: Chris Pizzello/APBild 1 av 1

6 / 13

Jimmy Kimmel använder boxningsreferens

Foto: Chris Pizzello/AP

Komikern och programledaren Jimmy Kimmel ger sin syn på Trumps ställningstagande på ett humoristiskt sett: ”Jag har inte sett något så här galet sedan Tyson bet Holyfield”.

Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

7 / 13

Ellen DeGeneres: ”Det finns bara en sida”

Foto: Andrew Harnik/AP

Komikern och skådespelaren Ellen DeGerenes sätter sitt hopp till kärleken: ”Det finns bara en sida när det kommer till kärlek, vänlighet, acceptans och progression”.

Annons
Annons
Foto: Shaban Athuman/APBild 1 av 1

8 / 13

David Duke tackar Trump: ”Ärligt och modigt”

Foto: Shaban Athuman/AP

En som dock gläds om Trumps senaste uttalanden, som han kallar ”modigt och ärligt”, är David Duke, tidigare ledare för den rasistiska rörelsen Ku Kux Klan:

Annons
Annons
Foto: Evan Agostini/APBild 1 av 1

9 / 13

J.K. Rowling känner avsky

Foto: Evan Agostini/AP

Författaren J.K. Rowling ser det som positivt att Trump nu visar vem han är: ”En bra sak med denna styggelse till tal är att det nu är omöjligt för Trumps anhängare att inte låtsas om vad han egentligen är”.

Annons
Annons
Foto: Craig Ruttle/APBild 1 av 1

10 / 13

Bernie Sanders skäms för sin president

Foto: Craig Ruttle/AP

Demokraten och före detta presidentkandidaten Bernie Sanders skäms över att ha Trump som president och tänker på alla miljoner amerikaner som slogs mot nazisterna under andra världskriget.

Annons
Annons
Foto: Cliff Owen/APBild 1 av 1

11 / 13

Mitt Romney håller inte med Trump

Foto: Cliff Owen/AP

Republikanen och före detta presidentkandidaten Mitt Romney håller inte heller med Trump: ”Nej, det är inte samma sidor. En sida är rasistisk, trångsynt, nazistisk. Den andra sidan motsätter sig detta. Moraliskt sett två olika universum.”

Annons
Annons
Foto: Ross D. Franklin/APBild 1 av 1

12 / 13

McCain tycker att Trump borde ta ställning

Foto: Ross D. Franklin/AP

Precis som en annan republikansk tungviktare, senator John McCain: ”Det finns ingen moralisk likhet mellan rasister och de som står emot hat. Det borde presidenten säga”.

Annons
Annons
Foto: Ferdinand Ostrop/APBild 1 av 1

13 / 13

Uttalande från tyskt håll

Foto: Ferdinand Ostrop/AP

”Scenerna som utspelade sig under högerextremisternas demontsration var avskyvärda – rasismen, antisemitismen och hatet som visades upp var ren och naken ondska”.

Detta hälsar Steffen Seibert, talesman för den tyska förbundskanslern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons