Annons

Trump: Grönt ljus för sanktioner i Östersjön

USA:s president Donald Trump kommer att genomföra sanktioner mot gasledningen Nord Stream 2.
USA:s president Donald Trump kommer att genomföra sanktioner mot gasledningen Nord Stream 2. Foto: Stefan Sauer / TT

Företag ska bestraffas om de arbetar med den nya ryska gasledningen i Östersjön. En ny försvarslag om sanktioner ”till skydd för Europas energisäkerhet” godkändes av Donald Trump på fredagskvällen.

Men sanktionerna påverkar inte, svarar nu Ryssland.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump undertecknade på fredagen ett budgetpaket om försvarsfrågor. I det ingår även sanktioner mot Nord Stream 2.

Nästan omedelbart meddelade pipelineföretaget Allseas att man stoppar arbetet i Östersjön med hänvisning till det amerikanska beslutet – en så kallad NDAA, National Defense Authorization Act som enligt USA är till “skydd för  Europas energisäkerhet”.

Den tyska tidningen Der Spiegel rapporterade natten till lördagen att den amerikanska regeringen har 60 dagar på sig att sammanställa en lista över namn på fler företag och personer som träffas av sanktionerna. Men ett av de hårdast drabbade blir alltså pipelinekoncernen Allseas med säte i Schweiz.

USA inför samtidigt sanktioner mot en annan rörledning som går från Ryssland över Svarta havet till Turkiet, den så kallade TurkStream. 

Bakom den nya sanktionslagen står USA:s kongress som i tisdags med stor majoritet röstade för sanktioner mot bolag som arbetar med de ryska gasledningarna. En vecka tidigare hade även representanthuset ställt sig bakom  sanktionerna. 

Annons
Annons

Bygget av Nord Stream 2 som går från Finska viken och vidare öster om Gotland och Bornholm mot Tyskland uppges kosta cirka 100 miljarder kronor. Bakom gasledningen står i första hand det ryska statskontrollerade Gazprom.

Sverige sa för drygt ett år sedan motvilligt ja till att den ryska gasledningen får dras genom svensk ekonomisk zon. I oktober sa även Danmark ja till att ledningen läggs i danska farvatten. Men Danmarks regering beklagade beslutet och såg det som rent administrativt, styrt av FN:s havsrättskonvention.

Enligt Der Spiegel kommer Tyskland inte att vidta några motåtgärder mot de amerikanska sanktionerna. Man hänvisar till att det vore en EU-fråga och att det knappast blir aktuellt.

Den tyska regeringens talesman medger att Tyskland har underskattat de politiska reaktionerna på projektet.

"Våra europeiska partnerländer uttryckte kritik mot Östersjöledningen mycket tidigt. Under lång tid tog vi det inte på allvar”, citeras talesmannen Peter Bayer, som också säger att Nord Stream 2 troligen inte skulle ha byggts på samma vis om besluten fattats i dag.

Syftet med Nord Stream 2 är att Tyskland ska få direktförsörjning av gas från Ryssland utan en politiskt osäker passage via Polen eller Ukraina.

Samtidigt som Donald Trump nu godkänt sanktionerna mot gasledningen i Östersjön, räknar Ryssland med att gasledningen byggs klart.

Ryska utrikesdepartementet svarade på lördagen att projektet Nord Stream 2 fortsätter. “Ryssland driver och kommer att fortsätta driva sina ekonomiska projekt oavsett sanktioner”, heter det från Kreml.

På lördagen kom också nyheten att Gazprom tecknar ett preliminärt avtal om gasleveranser till Ukraina. Enligt nyhetsbyrån AFP har den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs kansli bekräftat en uppgörelse om stora långsiktiga gasleveranser från Ryssland på Facebook. 

Gasexporten från Ryssland har varit opålitlig efter konflikterna kring Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön 2014.

Både Ukraina och Polen är dessutom starkt emot Nord Stream 2 som man – likt USA – ser som ett hot mot Europa genom det beroende av Ryssland som skapas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons