Annons

Sandra Johansson:Trump har rätt om valet – här är viktigaste frågorna

President Donald Trump sa vid ett kampanjmöte i Missoula i Montana nyligen att kongressvalet den 6 november handlar om ”Kavanaugh, karavanen, lag och ordning och sunt förnuft”.

Det är en bra sammanfattning av vad som står på spel när senaten och representanthuset ska få nya ledamöter. SvD förklarar varför.

Under strecket
Publicerad

Trumps domarval Brett Kavanaugh i utfrågning inför omröstningen i senaten tidigare 2018.

Foto: Saul Loeb /APBild 1 av 5

Flyktingar från Centralamerika korsar Suchiate-floden som markerar gränsen mellan Guatemala och Mexiko på sin väg norrut.

Foto: Santiago Billy/APBild 2 av 5

Nancy Pelosi.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 3 av 5

President Trump och justitieminister Jeff Sessions.

Foto: Evan Vucci/APBild 4 av 5

Skytteklubben Athena Gun Club i Houston, Texas.

Foto: Erik BerginBild 5 av 5

Trumps domarval Brett Kavanaugh i utfrågning inför omröstningen i senaten tidigare 2018.

Foto: Saul Loeb /APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Därför är mellanårsvalet så viktigt

Väntas bli kvinnornas val

Trumps domarval Brett Kavanaugh i utfrågning inför omröstningen i senaten tidigare 2018.
Trumps domarval Brett Kavanaugh i utfrågning inför omröstningen i senaten tidigare 2018. Foto: Saul Loeb /AP

Trumps nedsättande attityd gentemot kvinnor och hans abortmotstånd har fått rekordmånga kvinnor att ställa upp i kongressvalet.

NEW YORK Brett Kavanaugh som Trump hänvisar till är den värdekonservativa domare som presidenten utsett till USA:s högsta domstol, Supreme Court. Kavanaugh väntas inskränka aborträtten i USA om han får chansen eftersom de värdekonservativa domarna nu fått majoritet.

Kavanaugh har blivit en symbol för striden om kvinnors rättigheter i USA på andra sätt. Efter att han anklagades för sexuella övergrepp tidigare i höstas blev han ytterligare en i raden sedan metoo-rörelsen inleddes (över 200 män har fått kliva ner från sina roller, enligt en sammanställning från New York Times). President Trump svarade med att håna den kvinna, Christine Blasey Ford, som anklagade Kavanaugh för att ha försökt våldta henne.

Annons
Annons

Flyktingar från Centralamerika korsar Suchiate-floden som markerar gränsen mellan Guatemala och Mexiko på sin väg norrut.

Foto: Santiago Billy/APBild 1 av 1

Trumps nedsättande attityd gentemot kvinnor och hans abortmotstånd har fått rekordmånga kvinnor att ställa upp i kongressvalet. Välutbildade, vita kvinnor i förorter väntas också bli en avgörande väljargrupp som kan ge Demokraterna majoritet i representanthuset där samtliga platser är uppe för omval (i senaten väljs en tredjedel av ledamöterna om). Den väljargruppen tenderar att vara republikaner i ekonomiska frågor som brukar vara viktiga i kongressval, och USA:s ekonomi går bra. Men de är också trötta på Trump, enligt opinionsundersökningar.

Samtidigt har Kavanaugh starkt stöd hos en viktig republikansk väljargrupp: för väckelsekristna och värdekonservativa kvinnor (och män) innebär Kavanaugh ett uppfyllt vallöfte från Trump.

Flyktingström håller invandring på agendan

Flyktingar från Centralamerika korsar Suchiate-floden som markerar gränsen mellan Guatemala och Mexiko på sin väg norrut.
Flyktingar från Centralamerika korsar Suchiate-floden som markerar gränsen mellan Guatemala och Mexiko på sin väg norrut. Foto: Santiago Billy/AP

Det vore fel att påstå att den så kallade ”karavanen” av tusentals människor som nu flyr från främst Honduras mot USA har satt invandring på agendan. Det var enligt Trump själv invandringsfrågan som gjorde honom till president och den dominerar alltjämnt den politiska debatten, med eller utan flyktingström från Centralamerika.

Men när frågan nu uppmärksammas och Trump varnar för kriminella (utan stöd av fakta) i strömmen av flyktingar som går mot norr kan det driva republikaner till valurnorna och säkra republikanernas nuvarande majoritet i representanthuset och senaten.

Annons
Annons

Nancy Pelosi.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1

Ett nytt politiskt utspel väntas strax före valet.

De senaste veckorna har presidentens Twitterkonto pyrt av frustration över svårigheterna att leverera på vallöftet som att minska legal och illegal invandring. När administrationen började separera barn från sina föräldrar vid USA:s södra gräns fick det färre människor att söka sig till USA. Men när administrationen tvingades backa efter massiv nationell kritik steg antalet igen. Därför väntas ett nytt politiskt utspel strax före valet.

Demokrater försöker byta ämne

Nancy Pelosi.
Nancy Pelosi. Foto: Jose Luis Magana/AP

Lag och ordning är sammankopplat med invandringsfrågan i Trumps retorik. I USA är dock inte invandrare överrepresenterade i brottsstatistiken, men Trumps retorik får genomslag bland hans väljare som uttrycker oro.

Representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi gör allt för att få valet att handla om sjukvårdsfrågan.

Demokraterna försöker styra debatten bort från lag och ordning och invandring, eftersom partiet sannolikt inte gynnas av den debatten. I stället gör partitoppar som representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi allt för att få valet att handla om sjukvårdsfrågan. Om Demokraterna vinner majoritet i representanthuset kan partiet blockera Trumps försök att riva upp Barack Obamas sjukvårdsreform, kallad Obamacare, som gett flera miljoner amerikaner sjukförsäkring. Men om Republikanerna i stället vinner en större majoritet ökar partiets chanser att dra tillbaka reformen.

Annons
Annons

President Trump och justitieminister Jeff Sessions.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 2

Skytteklubben Athena Gun Club i Houston, Texas.

Foto: Erik BerginBild 2 av 2

Hittills har Republikanerna misslyckats med det trots majoritet i bägge kamrar, även om partiet lyckats skrota vissa delar.

”Sunt förnuft” används av bägge sidor

President Trump och justitieminister Jeff Sessions.
President Trump och justitieminister Jeff Sessions. Foto: Evan Vucci/AP

Precis som Trump pratar Demokraterna om sunt förnuft, även om man förstås menar helt olika saker. Demokraterna vill ta flera platser i kongressen för att kunna stoppa Trumps impulser och återinföra vad de kallar sunt förnuft i politiken.

Demokraterna kan även komma att försöka initiera ett riksrättsåtal mot presidenten om partiet får tillräckligt många platser. Det är dock något som demokrater ligger lågt med, eftersom det kan skrämma bort väljare som är trötta på kaos. Ett eventuellt riksrättsåtal lär också fastna i senaten där Republikanerna ser ut att behålla sin majoritet.

Med en majoritet får de makt att begära in dokument och kalla personer till utfrågningar, vilket lär innebära fler kriser för Trump.

Desto större framgång kan ett eventuellt demokratiskt lett representanthus ha med att sätta press på Trump och hans stab genom att starta olika utredningar. Med en majoritet får de makt att begära in dokument och kalla personer till utfrågningar, vilket lär innebära fler kriser för Trump att hantera ovanpå den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om Trumpkampanjens eventuella samröre med Ryssland inför valet 2016.

Vapenlagar i skymundan – kan ändras

Skytteklubben Athena Gun Club i Houston, Texas.
Skytteklubben Athena Gun Club i Houston, Texas. Foto: Erik Bergin

En fråga som Trump inte gärna vill tala om men som många hoppas ska bli en valfråga är USA:s vapenlagar. Efter de nationella demonstrationerna efter skjutningen på Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i februari pressades republikaner som står nära vapenlobbyn på sina ställningstaganden.

När valet närmat sig har frågan om hårdare vapenlagar fått mindre utrymme.

På kampanjmöten runt om USA syns också t-shirtar om hårdare vapenlager men när valet närmat sig har frågan fått mindre utrymme.

Nu kan den tänkas blossa upp igen efter attentatet mot en synagoga i Pittsburgh som uppges vara bland de dödligaste attacker USA haft mot judar. 11 personer dödades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons