Annons

Karin Henriksson:Trump hinder för egna vallöftet om Obamacare

Republikanerna gör allt de kan för att montera ner Barack Obamas vårdreform men käppar i hjulen sticks in av – Donald Trump. Det skriver SvD:s Karin Henriksson i en kommentar.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

WASHINGTON ”Räkningen för nyfödde sonens vård den första månaden i livet uppgick till 100 000 dollar. Nu är han två år gammal och behöver fortfarande tester, medicin, läkarbesök. Utan ACA skulle familjen vara ruinerad”.

Det vittnesmålet, från Alyce som är mamma till Sam, finns med i en appell från en grupp som försöker rädda president Obamas vårdreform. Det har snart gått sju år sedan Barack Obama skrev under ACA, Affordable care act. Den omfattande nya sociala reformen hade klubbats igenom utan en enda republikansk röst. Flera republikanska guvernörer vägrade att ansluta sina delstater och det republikanska blocket i representanthuset försökte riva upp Obamacare mer än 60 gånger.

Men det blev stopp i senaten där man inte hade tillräckligt stor majoritet.

Annons
Annons

I valrörelsen 2016 tog Donald Trump upp tråden igen och fördömde ACA som ”unaffordable care act” – en lag som var för dyr. På varenda valmöte upprepade han:

– Vi ska riva upp Obamacare! Vi ska ersätta den! Och få något fantastiskt!

Efter Trumps valseger och det fortsatta övertaget i kongressen frustade Republikanerna nästan synligt inför chansen att snabbt skrota Obamacare. Nu visar det sig att det inte blir lika lätt som de trodde. Bland skälen: vårdapparaten har införlivat bestämmelserna, flera inslag tilltalar folk, mer än 22 miljoner omfattas av Obamacare och börjar bli riktigt nervösa.

Spådomar från Demokraterna om att ACA skulle bli lika populär som de först impopulära pensionerna och äldresjukvården har inte besannats. Än så länge, ska kanske tilläggas, för just nu rapporteras om större tillströmning till ACA och i en mätning från ansedda Kaiser-stiftelsen är det bara 20 procent av amerikanerna som vill ha bort lagen.

Demokrater i kongressen var strykrädda och vågade inte försvara Obamacare i sina kampanjer.

Men först en rad om varför så många varit så envisa motståndare till ACA. En stor majoritet amerikaner har bra försäkringar via sina jobb och många uppfattade ACA som en allmosa eller rent av socialism. Att sajten Healthcare.gov bombade när den lanserades hjälpte inte, inte heller en ständig motpropaganda med skräckhistorier om skyhöga premier.

Demokrater i kongressen var strykrädda och vågade inte försvara Obamacare i sina kampanjer. Och inom vänsterfalangen, med kandidaten Bernie Sanders, tyckte man att Obama svikit med en lösning som byggde på det rådande systemet med privata försäkringsbolag, inte en allmän sjukvård med en upphandlare som i Kanada eller Storbritannien.

Annons
Annons

Kongressrepublikanerna, som inledde arbetsåret i början av januari, har redan satt igång voteringsprocedurerna. Representanthuset tog ett första steg häromveckan och senaten har satt upp den 27 januari som en första deadline för omröstningar som ska bana väg för avskaffande av Obamacare.

Problemet är att de inte har någon utarbetad plan utan bara ganska lösa förslag till alternativ som går ut på att öka konkurrensen, ge skatterabatt för vårdsparkonton, reformera skadestånden, lägga över ansvaret för vården för låginkomsttagare, Medicaid, till delstaterna.

Donald Trump har försvårat det här arbetet i ”träsket” som han kallar Washington. Han säger, ibland, att ett alternativ ska läggas fram parallellt med avskaffandet, vilket anses praktiskt omöjligt med tanke på den komplicerade vårdsektorn. Sedan spädde han på med löftet ”försäkring för alla” nyligen i en intervju med Washington Post.

Talet om ”alla” låter som Obamacare och de besparingar som Trump pekat på skulle knappast täcka kostnaderna, särskilt som han och övriga Republikaner tvingats att godta exempelvis att ingen ska kunna nekas försäkring på grund av att de är sjuka.

Trump tiger om sin tulipanaros-plan, utöver att han vill pressa läkemedelsindustrin och att planen nästan är klar. Hans tilltänkte hälsovårdsminister, läkaren och kongressledamoten Tom Price, tillhör dem som hårdast bekämpat Obamacare. Som så ofta i kongressen handlar det om tekniska detaljer och för att stryka Obamacare ur lagböckerna måste de ha 60 röster i senaten. Det har de inte och att en demokrat skulle sälla sig till den sidan just nu förefaller otänkbart.

Men, Trump vann som bekant valet trots alla spådomar om motsatsen. Kanske kan ha förmå de traditionella politikerna i kongressen att begå storverk. Om inte blir det hans vita, äldre väljare – som gynnats av Obamacare – som förlorar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons