Annons

Trump hoppas på stenrike riskkapitalisten ”Jay”

Hon är en demokrat med doktorshatt som förespråkade regleringar av finansmarknaden, han en stenrik republikan med ett förflutet som riskkapitalist. Men när Janet Yellen i helgen lämnar över titeln som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve till Jerome Powell väntas trots det ingen dramatisk omvälvning av den amerikanska räntepolitiken.

Under strecket
Publicerad

Janet Yellen ersätts av Jerome Powell som ny Fed-chef.

Foto: AP

Janet Yellen ersätts av Jerome Powell som ny Fed-chef.

Foto: AP
Janet Yellen ersätts av Jerome Powell som ny Fed-chef.
Janet Yellen ersätts av Jerome Powell som ny Fed-chef. Foto: AP

I helgen tar Jerome Powell över stafettpinnen från Janet Yellen som chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Jay, som hans vänner kallar honom, växte upp i Washington D.C. Han pluggade statsvetenskap på Princeton University innan han flyttade till Georgetown University där han läste till jurist. De senaste åren har den snart 65-åriga trebarnsfadern jobbat sida vid sida med Janet Yellen på Federal Reserve – kvinnan han snart ersätter som högsta chef på den amerikanska centralbanken.

På ytan är Jerome Powell och Janet Yellen mycket olika. Jerome Powell är till att börja med republikan och Janet Yellen är demokrat. Till skillnad från Janet Yellen är hennes efterträdare inte ekonom och har ingen doktorshatt. Han är dessutom mycket rikare än Janet Yellen, som med sina drygt 100 miljoner kronor i och för sig är långt ifrån någon fattiglapp.

Annons
Annons

Jerome Powells förmögenhet uppskattas av nyhetsbyrån Bloomberg till drygt 800 miljoner kronor. Washington Post har räknat ut att han blir den rikaste Fed-chefen sedan andra världskriget. Pengarna har han bland annat tjänat som partner under flera år på riskkapitalföretaget Carlyle Group.

Washington Post beskriver Jerome Powell som en man som undviker konfrontation och stället försöker hitta konsensus. Han cyklar ofta över en mil till jobbet, dricker inte mycket och tycker om att spelar gitarr och golf. Innan Barack Obama nominerade honom till Fed jobbade Jerome Powell för Bipartisan Policy Center – en ideell organisation som säger sig vilja kombinera de bästa idéerna från både republikaner och demokrater.

– Jag har aldrig sett honom tappa humöret. Jay marknadsför sig inte som så många gör i Washington. Han gillar att göra de oglamorösa jobben, sa Richard Fisher, tidigare president för den regionala Fed-banken i Dallas, nyligen till Washington Post.

Enligt Andreas Johnson, USA-ekonom på SEB, stämde Jerome Powells profil bättre överrens med vad Donald Trump letade efter än Janet Yellen.

– Powell har ju en bakgrund från privat sektor som jag tror att Trump uppskattar, säger Andreas Johnson.

Jerome Powell anses också vara mer benägen än Janet Yellen att luckra upp en del av de regler av finansbranschen som drivits igenom för att förhindra en ny finanskris.

– En av sakerna som jag tror gjorde att Trump valde att ersätta Yellen med Powell är att han verkar öppen för att lätta på reglerna på den finansiella marknaden, säger Andreas Johnson.

Annons
Annons

Yellen hade väldigt tydligt försvarat de tuffare reglerna som myndigheterna drivit igenom sedan den globala finanskrisen för att förhindra en ny kris.

– Jag tror egentligen inte att Trump var speciellt missnöjd med Yellen, men jag tror att det här med finansiella regleringar låg henne i fatet, säger Andreas Johnson.

Att Janet Yellen nu blir tvingen att kliva ned gör henne historisk. När hon valdes till chef för fyra år sedan blev hon den första kvinnan på posten. I helgen blir hon officiellt den första Fed-chefen sedan slutet av 70-talet som inte fått sitta i minst två mandatperioder. Detta trots att hon har varit försiktig med att höja räntan – en politik som många tror Donald Trump uppskattat eftersom det gör att ekonomin växer mer på kort sikt.

Enligt Ingrid Wallin Johansson, USA-ekonom på Swedbank, har Jerome Powell och Janet Yellen en väldigt lik syn på räntepolitiken. Den nya Fed-chefen har under sina fem år på banken alltid röstat med Janet Yellen.

Fed beslutade tidigare i veckan att hålla sitt styrränteintervall oförändrat på 1,25-1,50 procent. Banken har de senaste två åren höjt räntan fem gånger och började i höstas att försiktigt avveckla sina massiva innehav obligationer som den har köpt för att ytterligare pressa ned räntorna.

Till skillnad från Riksbanken har Fed ett dubbelt mål som förutom inflationen styr efter arbetsmarknaden. Swedbank tror att Fed, med Jerome Powell vid rodret, kommer att höja räntan ytterligare tre gånger i år efter att ekonomin förbättrats förra året.

Det beror bland annat på skattesänkningarna som presidenten och republikanerna i kongressen just drivit igenom för hushåll och företag. Ingrid Wallin Johansson tror att skattesänkningarna kommer att höja amerikansk tillväxt och i förlängningen inflationen.

Amerikansk inflation ligger fortfarande under målet, men arbetslösheten är den lägsta på 17 år. Och bostadspriserna är nu en bra bit högre än vad de var innan de toppade före finanskrisen.

– USA går in i 2018 med mycket vind i ryggen, säger Ingrid Wallin Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons