Annons

Trump hotar länder som inte följer nya sanktioner

President Donald Trump genomförde ett vallöfte på tisdagen när han beslutade att USA ska gå ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran. Beslutet skapar stor osäkerhet kring avtalets framtid och kritiker varnar för eskalering av konflikter i Mellanöstern.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 2

USA:s förra utrikesminister John Kerry och utrikesdepartementets statssekreterare Wendy Sherman i toppmöte om Iranavtalet i Wien 2015.

Foto: Carlos Barria / TTBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Trump drar sig ur Iranavtalet

NEW YORK Beslutet har kallats det största utrikespolitiska vägvalet hittills under Trumps presidentskap. Trump annonserade på tisdagen att USA återinför sanktioner mot Iran och därmed lämnar det internationella kärnenergiavtalet som slöts under Barack Obama.

– Vi kommer införa den högsta nivån av sanktioner mot den iranska regimen, sa Trump och hotade med konsekvenser för länder som inte följer USA:s sanktioner.

Sanktionerna väntas tydliggöras och införas redan under veckan, men företag som agerar i Iran ska få en chans att dra sig ur.

President Trump sa att världen riskerar en kärnvapenupprustning i Mellanöstern om avtalet inte förbättras.

– Vi kan inte hindra en iransk kärnvapenbomb under den ruttna strukturen i det nuvarande avtalet, sa han.

Europeiska ledare har försökt övertala Trump att vara kvar i avtalet. Både europeiska och amerikanska experter är nu oroade över ökad aggressivitet från Iran och att landet återupptar sitt kärnenergiprogram. Avtalets övriga parter; Kina, Ryssland, Tyskland, Frankrike och Storbritannien väntas nu agera för att försöka bibehålla avtalet och fortsätta kontrollera Irans kärnenergiprogram. Irans president Hassan Rouhani sa på tisdagen att hans diplomater är redo att förhandla om hur avtalet ska kunna fortlöpa.

Annons
Annons

Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

USA:s allierade Saudiarabien och Israel delar i stället Trumps syn på avtalet.

– Vi har bevis för att Iranavtalet var en lögn, sa Trump och hänvisade till den presskonferens som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll nyligen. Netanyahu menade att han hade bevis för att Iran bryter mot avtalet. Uppgifterna avvisades av experter och FN:s internationella atomenergiorgan har bekräftat att Iran följer avtalet.

Trump har varit kritisk till bland annat att missiltester tillåts under avtalet, att vissa villkor löper ut och att avtalet inte hindrar Irans stöd till terrorism. Han vill se nya förhandlingar, något Irans utrikesminister Javad Zarif avvisat.

– De kommer vilja göra ett nytt avtal. När de kommer är jag redo, villig och kapabel. Fantastiska saker kan hända för den stabilitet och fred vi alla vill ha i Mellanöstern, sa presidenten.

Trump har under året omgivit sig av Irankritiker, som nya utrikesministern Mike Pompeo och nya nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som tidigare förespråkat ett regimskifte i Iran. Båda är nu en del av Trumps innersta krets. Wendy Sherman, USA:s huvudförhandlare i förhandlingarna om Iranavtalet, är oroad över deras inflytande.

– Att sanktioner skulle kunna pressa fram ett blodlöst regimskifte i Iran är en extraordinär naiv syn på den här regionen, sa hon inför Trumps beslut.

Annons
Annons

USA:s förra utrikesminister John Kerry och utrikesdepartementets statssekreterare Wendy Sherman i toppmöte om Iranavtalet i Wien 2015.

Foto: Carlos Barria / TTBild 1 av 1

Hon menar att Trump riskerar omvärldens möjlighet att kontrollera Iran.

– Under avtalet är Iran tvunget att ge inspektörer tillgång – även till militära anläggningar.

Om Iran kommer hindra inspektörer framöver återstår att se och avgörs av om avtalet överlever utan USA.

USA:s förra utrikesminister John Kerry och utrikesdepartementets statssekreterare Wendy Sherman i toppmöte om Iranavtalet i Wien 2015.
USA:s förra utrikesminister John Kerry och utrikesdepartementets statssekreterare Wendy Sherman i toppmöte om Iranavtalet i Wien 2015. Foto: Carlos Barria / TT

En viktig fråga framöver är också om Trumps beslut kommer få effekter för omvärldens förtroende för USA inför det historiska mötet som väntas ske mellan president Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Ambassadör Christopher Hill, USA:s chefsförhandlare i sexpartsamtalen med Nordkorea 2003 till 2007, tror inte att Nordkoreas diktator fäster vikt vid Trumps beslut.

– Jag ser en logik i ett sådant resonemang men Nordkorea-frågan har hållit på länge, långt innan USA gick in i Irak exempelvis. Jag tror inte att det är så Nordkorea tänker, säger han till SvD.

Wendy Sherman, som också förhandlat med Nordkorea, är inte lika övertygad:

– Från min erfarenhet är jag inte säker på att Nordkorea ignorerar det här. Men jag kan lova att Sydkorea och Japan påverkas av att USA bryter ett kärnvapenavtal som fungerar strax innan förhandlingarna med Nordkorea, sa hon.

Under presskonferensen sa Trump att utrikesminister Mike Pompeo var på väg till Nordkorea för att förbereda inför toppmötet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons