Annons

Kina planerar svar på Trumps nya tullar

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Handelskriget mellan världens två största ekonomier har gått in i en ny fas.

Efter Trumps tullbesked står det nu klart att Kina svarar med att införa tullar mot amerikanska varor.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Tullar

De kinesiska tullarna kommer att införas mot amerikanska varor med ett totalt värde om 60 miljarder dollar. Detta innebär att Peking hittills under året har lagt tullar på cirka 85 procent av USA:s export till Kina, som i fjol uppgick till totalt cirka 130 miljarder dollar.

"Om USA insisterar på att fortsätta höja tullarna kommer svaret från Kina att bli därefter", skriver landets finansinstitut i en kommentar. Procentsatserna för de kinesiska tullavgifterna är dock mindre än förväntat. Landets finansinstitut har tidigare flaggat för en avgift på upp till 25 procent för vissa varor, men nu ser det inte ut att bli mer än 10 procent.

Den kinesiska motoffensiven har inte gått Trump förbi. Han anser att Kinas agerande handlar om att underminera hans ställning som president.

"Kina har öppet sagt att de aktivt försöker agera och förändra vårt val genom att attackera våra jordbrukare och industriarbetare på grund av deras stöd till mig", skriver Trump bland annat på Twitter.

Utvecklingen oroar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Annons
Annons

– Handelskrig är inte bra och de är inte lätta att vinna. Den här upptrappningen är väldigt olycklig, säger hon på en presskonferens i Bryssel.

– Vi håller med en del av den kritik som USA har rest gentemot Kina och vi försöker hantera vissa delar av det via (Världshandelsorganisationen) WTO. Men vi håller inte med om metoderna som USA använder, med hjälp av tullar, för att försöka få Kina att anpassa sig, tillägger hon.

Förutom tullarna överväger Kinas regering även att ställa in ett möte om handelskonflikten som USA:s finansminister Steven Mnuchin bjudit in till i Washington, rapporterar tidningen South China Morning Post.

Vilka andra motåtgärder som kan bli aktuella är svårt att avgöra. Men det är svårt för Kina att använda tullar då Kinas import av varor från USA bara utgör omkring en fjärdedel av USA:s import av kinesiska varor.

Officiellt säger Kinas regering att man vill lösa handelsdispyten med Washington med samtal och överläggningar – jämbördigt och respektfullt, enligt Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

– Men som det är nu ser vi inget som ger bilden av ärlighet eller välvilja i det som USA gör, säger han på en presskonferens.

Trumpregeringens nya tioprocentiga tullar på kinesiska varor för 200 miljarder dollar träder i kraft nästa vecka. Tullsatsen höjs till 25 procent vid årsskiftet.

Beslutet innebär att USA under året har lagt nya tullar på omkring hälften av Kinas export till USA, som uppgår till drygt 500 miljarder dollar per år.

Hur USA svarar på Kinas motattack återstår att se. I ett uttalande tidigare under dagen säger Trump att om Kina väljer att vidta åtgärder mot amerikanska bönder eller industriarbetareåtgärder "kommer vi omedelbart att gå vidare till den tredje fasen, vilket innebär tullar på import för runt 267 miljarder till". Med ett sådant beslut skulle Trumpregeringen ha lagt tullar på all kinesisk export till USA.

Annons
Annons

Handelskriget kommer troligen att skapa stor osäkerhet hos multinationella företag och det kan på sikt dämpa den globala tillväxten, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

– Vi vet fortfarande inte var det slutar, säger han till TT.

Den kinesiska e-handelsjätten Alibabas grundare och ordförande Jack Ma räknar med att handelskriget kommer att pågå i flera årtionden, säger han i samband med en kapitalmarknadsdag.

– Det blir en enda röra för alla inblandade parter, tillägger han.

De nya tioprocentiga tullarnas effekt motverkas delvis av att Kinas valuta, yuanen, har fallit med 9 procent mot dollarn sedan årsskiftet. Men bedömare räknar med att de trots det kommer att märkas av på amerikanska konsumentpriser i framtiden.

Tullarna är inrikespolitiskt omstridda i USA och många stora detaljhandelskedjor och näringslivsorganisationer har varnat för konsekvenserna, både för inhemska konsumenter och för multinationella amerikanska företag med en affärsmodell som bygger på gränsöverskridande produktionskedjor.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel nationalitet för Geng Shuang.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons