Annons

Trump: IS-fångar ska skickas till Europa

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Svallvågorna efter USA:s misslyckade invit om att köpa Grönland hade knappt lagt sig förrän Donald Trump kom med nästa utspel. Nu hotar presidenten med att skicka IS-fångar till sina hemländer i Europa. Bland annat till Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kräver att europeiska länder frivilligt tar emot sina respektive medborgare som sitter fängslade i Syrien efter att ha stridit för terrorgruppen IS.

Enligt Sveriges Radios Ekot deklarerade Trump att om inte Europa frivilligt tar emot de medborgare som nu sitter i fångläger för IS-anhängare i nordöstra Syrien, har han inget annat val än att släppa dem i deras hemländer.

Presidenten nämnde Tyskland och Frankrike, men sa också ”andra länder”. Det kan således även inbegripa IS-anhängare som är svenska medborgare.

Minst 2 000 av fångarna bedöms ha varit stridande med starka IS-sympatier som lämnat sina hemländer i väst för att kriga i kalifatets namn.

USA har stängt dörren till sitt eget beryktade fångläger Guantánamo, på södra Kuba. Donald Trump sa att USA inom de närmaste 50 åren inte kommer att sätta några nya IS-fångar där och därmed betala för kostnaden.

Därför, menade Trump, är den enda lösningen att skicka tillbaka dem till Europa. De IS-solidariska fångar som sitter i läger i Syrien uppges komma från ett 50-tal länder.

Samtidigt utfäste i går USA:s utrikesdepartement belöningar på motsvarande femtio miljoner kronor, per eftersökt, för information som leder till att USA lyckas lokalisera tre namngivna och högt uppsatta IS-ledare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons