Annons

Jenny Nordberg:Trump kan bli presidenten som vägrar försvinna

Även om Donald Trump skulle bli fälld i riksrätt finns det en möjlighet för honom att röstas fram som USA:s president i valet 2022.
Även om Donald Trump skulle bli fälld i riksrätt finns det en möjlighet för honom att röstas fram som USA:s president i valet 2022. Foto: Carolyn Kaster /AP

Vad händer om Trump faktiskt fälls i en riksrätt? Då ska senaten genast avsätta honom. Men då kan Trump bli vald till president en gång till – om folket vill.

Under strecket
Publicerad

NEW YORK När amerikaner tycker att något helt har börjat spåra ur använder de ibland uttrycket ”jump the shark”. Det är en kulturell referens från 1970-talet, där huvudpersonen i en tv-serie gör ett osannolikt hopp på vattenskidor över en haj i havet.

När en berättelse har blivit för orealistisk – när manusförfattarna har stoppat in en twist för mycket – ger man som tittare ibland helt enkelt upp. Trots det kan man ibland känna ett behov av att veta hur allt ska sluta. Eller åtminstone vilka olika versioner av ett slut som är möjliga.

När USA:s representanthus nu utreder och förbereder ett eventuellt riksrättsåtal mot presidenten har den misstänkte själv valt en helt ny strategi. Det gör i sin tur att de möjliga sluten på historien kan bli än mer fantasifulla.

Ett klassiskt försvar hos den som anklagas för något lyder ju ungefär såhär: ”Jag är oskyldig, för jag har inte gjort det ni påstår!”

Just det skulle vara svårt för Trump att hävda.

Helt enkelt eftersom det finns vittnen och dokument som bekräftar samtalet där Trump ber Ukrainas president om en personlig tjänst om att gräva fram sådant som kan misskreditera hans politiska rival Biden.

Annons
Annons

I samtalet och i annan dokumentation refereras även till att Ukraina skulle kunna få militärt bistånd från USA, vilket kan tolkas som om Trump använder statskassan för att bli omvald, och dessutom blandar in andra länder.

Trump förnekar därför inget av detta. Han anför i stället ett slags icke-försvar av typen ”Men vadåra? Det är ju helt normalt! Jag är president, så jag får väl göra som jag vill!”

För att verkligen hamra in budskapet föreslog Trump i direktsändning i veckan att även Kina borde undersöka Joe Bidens affärer.

Trumps strategi i det här läget är en lite större mardröm än vanligt för republikanerna i senaten. De har svurit en ed att de ska ”försvara” konstitutionen, mot både nationella och utländska hot. I det ingår att ställa en president inför riksrätt och faktiskt pröva om hen gjort något fel och därmed bör få sparken.

Att be utländska ledare om tjänster för egen vinning är djupt problematiskt. Själva riksrättsförfarandet byggdes in i konstitutionen för att det skulle vara möjligt att pröva och ta bort en president som var helt olämplig och inte skötte sitt uppdrag.

Ett antal republikaner – som annars brukar vara knäpptysta – har redan reagerat. Och de håller ju till stor del Trumps öde i sina händer.

Senatorn Mitt Romney säger att det som skedde under samtalet var ”fel och förfärligt” gjort av presidenten. Ben Sasse från Nebraska reagerade med att säga att det sades ”förfärliga saker” i samtalet mellan Trump och Ukrainas president. Kongressledamoten Will Hurd från Texas har sagt att han stödjer den utredning som nu görs, och Michael Turner från Ohio har kort och gott sagt att det som skett var ”inte okej” av Trump.

Annons
Annons

Så trots att Trump har avskaffat begrepp som sanning och fakta finns alltså en fortfarande gräns för vad presidenten får göra som inte är rent tyckande eller partipolitik – som även republikanerna kan känna sig manade att erkänna. Det krävs att två tredjedelar av senaten kommer fram till det.

Då kan Trump ersättas med vicepresident Pence. Helst bör denne då vara helt obefläckad. Men i veckan kom en begäran från utredningen om att Pence också ska lämna in dokument och redogöra för sin roll i det som Trump misstänks för. Justitieminister William Barr, utrikesminister Mike Pompeo, och Trumps personlige advokat, den förre borgmästaren Rudy Giuliani, ska också utredas.

En president med en annan personlighet än Trump hade kanske också övervägt att avgå självmant bara inför hotet om riksrätt, eller även efter en friande dom. För ”landets bästa” eller bara för att partiet skulle kunna gå vidare med en kandidat inför nästa val som inte är lika tyngd av ifrågasättanden och utdragna processer.

Men Trump har ju hittills aldrig erkänt något fel, och är inte typen som någonsin ger sig. Det öppnar i sin tur för en verklighet som helt skulle hoppa över hajen i en teveserie. Men nu är ju å andra sidan hela denna tid i USA ett enda stort hopp över hajen.

Det finns en absolut bestämmelse i konstitutionen om att ingen president kan väljas för mer än två mandatperioder – i åtta år sammanlagt. Det är lika grundläggande som att man måste vara amerikansk medborgare. Däremot står inget om vad som ska hända med den president som en gång har ställts inför riksrätt.

Annons
Annons

Och Trump har fyra år kvar att spela på. Fyra potentiella president-år kvar. Det är hela kruxet här.

Vid en friande dom kan Trump därför tuffa på och bli omvald i fyra år till. Med tanke på att han undkom ett riksrättsåtal i den förra rundan, när den särskilde åklagaren Muellers utredning inte räckte till, så är det fritt att föreställa sig hur ännu mycket mer han skulle ta ut svängarna och trotsa allt han enligt devisen ”jag gör väl som jag vill” om han också blir friad i ett riksrättsåtal.

Men om han blir fälld då, och avsatt? Om han rent fysiskt blir avhyst från Vita huset? Om vakterna bär ut honom i stolen?

Inte ens det behöver vara slutet för Trump.

Han kan fortfarande ställa upp för omval och få fyra år till som president. Även om republikanerna i senaten känner sig tvingade att fälla Trump i en riksrätt, så skulle det krävas ett separat beslut om att förbjuda honom från att kandidera igen. Och då är det tillbaka på rent tyckande bland republikanerna om vad som är lämpligt. Han kan alltså fällas utan att senaten förbjuder honom från att ställa upp för omval.

Det slutliga avgörandet om Trumps framtid kanske därmed ändå hamnar hos det amerikanska folket att rösta om.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons