Annons

Dollarfest när demokraterna vill stuka Trump

Hela det politiska USA riktar ögonen mot Georgia på tisdag. Fyllnadsvalet norr om Atlanta är egentligen en folkomröstning om president Donald Trump. Vinner demokraten får partiet glädjefnatt. Vinner republikanen kan det partiet andas ut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Karen Handel, republikansk yrkespolitiker.

Foto: Miguel Juarez Lugo/IBLBild 1 av 2

Republikanen Karen Handel och demokraten Jon Ossoff under en tv-debatt i Atlanta den 6 juni 2017.

Foto: Branden Camp/APBild 2 av 2

Karen Handel, republikansk yrkespolitiker.

Foto: Miguel Juarez Lugo/IBLBild 1 av 1
Karen Handel, republikansk yrkespolitiker.
Karen Handel, republikansk yrkespolitiker. Foto: Miguel Juarez Lugo/IBL

WASHINGTON Å ena sidan den 30-årige novisen Jon Ossoff, demokrat som knappt bott i trakten. Å den andra den 55-åriga Karen Handel, republikansk yrkespolitiker.

Pengarna har flödat in från hela landet. Tisdagens val i det 6:e distriktet är det dyraste som någonsin hållits till representanthuset. Stolen blev vakant när den sittande republikanen Tom Price, som alltid vann med bedövande 70-75 procent, utsågs till hälsovårdsminister i Trumps regering.

Men Donald Trump gjorde inget vidare ifrån sig har. Hans segermarginal över Hillary Clinton uppgick bara till 1,5 procent.

En första valomgång om Prices stol hölls i april. Den helt okände dokumentärfilmaren Jon Ossoff kom då nära de 50 procent som krävdes för att vinna. I en stor skara republikaner klarade sig Karen Handel bäst och nu möts Ossoff och hon i en andra omgång. För Handel är det en besvärlig balansgång, eftersom Trump faktiskt är hennes partis president.

Annons
Annons

Republikanen Karen Handel och demokraten Jon Ossoff under en tv-debatt i Atlanta den 6 juni 2017.

Foto: Branden Camp/APBild 1 av 1

– Distriktet är ovanligt, med den högsta utbildningsnivån i något distrikt som en republikan tagit hem och det ger Demokraterna största chansen i alla fyllnadsvalen i år, säger Alan Abramowitz, professor vid Emory University.

I de två som hållits hittills, i Kansas och Montana, segrade Republikanerna, dock med mindre övertag än väntat. Ett p.s. om Montana är att den republikanske kandidaten Greg Gianforte pucklade på en reporter från brittiska The Guardian dagen före valet. Han vann ändå men dömdes till böter och samhällstjänst.

Egentligen handlar valet om vad väljarna tycker om Trumps presidentskap

Bägge partierna blickar mot 2018. Demokraterna har piggnat till i takt med kaoset runt Trump. De mobiliserar hårt inför kongressvalet nästa år. 24 platser krävs för att få majoritet i representanthuset och distrikt som Georgias 6:e ser lovande ut. Alltså välbärgade förortsområden med kvalificerade jobb, inte den typ av avfolkningsregioner där Trump segrade.

– Valdebatten handlar mer om nationella än om lokala frågor, som vården, minimilön och klimatet – men egentligen vad väljarna tycker om Trumps presidentskap, säger Alan Abramowitz.

Republikanen Karen Handel och demokraten Jon Ossoff under en tv-debatt i Atlanta den 6 juni 2017.
Republikanen Karen Handel och demokraten Jon Ossoff under en tv-debatt i Atlanta den 6 juni 2017. Foto: Branden Camp/AP
Annons
Annons

Du kan inte lita på liberalen Jon Ossoff

Kandidaterna har varit försiktiga. Karen Handels kampanj porträtterar Ossoff som en oerfaren outsider och på ett möte tryckte hon på att väljarna borde ”ha någon som ni känner”. Ossoff framställer sig som mer av mittendemokrat än som en ny Bernie Sanders och lindar till och med in Trumpkritiken. Men utomstående krafter tvekar inte.

”Du kan inte lita på liberalen Jon Ossoff” vad gäller landets säkerhet heter det i kampanjreklam från en påtryckargrupp med kopplingar till Trump. Och på andra sidan säger debattörer ”om Georgia-väljarna vill ha en Trump till bör de rösta på Handel!”.

– Om Ossoff vinner blir det den största demokratiska framgången det här århundradet, kommenterar Charles Bullock, professor vid University of Georgia.

Charles Bullock drar fram Demokraternas ”hägringsliknande” dröm om ett blåare Georgia. Den ter sig allt avlägsnare. Hillary Clinton utvidgade visserligen de blå, demokratiska, områdena runt Atlanta. Men i landsbygdsområden utan några afrikanamerikaner fick hon mindre än 10 procent av rösterna.

Karen Handel har inte lett i någon enskild mätning men Jon Ossoff kan ändå inte räkna hem segern. Som alltid med amerikanska val lär valdeltagandet och partilojaliteten avgöra. Förre talmannen Newt Gingrich, som representerade distriktet i 20 år sa häromdagen att han trodde att alla studenter som varit så entusiastiska dörrknackare åkt hem på sommarlov. Och Bullock nämner att de republikanska kandidaterna i första omgången fick fler röster totalt än Ossoff.

Ett nederlag blir kännbart för bägge. Om Ossoff förlorar finns det risk att entusiasmen svalnar bland gräsrötterna. Och, om Handel förlorar är det ett mycket dåligt omen inför mellanårsvalet där presidentens parti normalt förlorar många stolar i kongressen. Trump och kongressmajoriteten har heller inte mycket att visa upp än så länge och tiden krymper snabbt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons