Annons

Karin Henriksson:Trump kan inte mäta sig med Obama för 8 år sedan

Foto: J. Scott Applewhite/AP
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

WASHINGTON Det är naturligtvis ingen kröning, men den amerikanska republiken kan bulla upp ordentligt – stärkta fanor med guldfransar, militärorkestrar, baler och parader vart fjärde år när presidenten svär eden.

I Washington är ”Inauguration day” en helgdag. Hundratusentals människor har kommit resande från hela USA för att fira att deras kandidat, Donald Trump, segrade i valet mot alla bestämda spådomar om motsatsen.

För dem är den här dagen en slutpunkt efter åtta långa år med Barack Obama i Vita huset. Nu ska det bli slut på fagert tal och socialistiska idéer och mellan sig mejlar de ut skämtteckningar, till exempel en som visar hörnan dit Demokrater kan gå för att söka professionell psykrådgivning.

Trump som gillar att prata om de enorma folksamlingar som sluter upp på hans möten kommer inte att kunna överträffa Obama. Den 20 januari 2009 rullade buss efter buss in till stan och den vanligaste bedömningen av hur många som samlades i parken The Mall hamnar på 1,8 miljoner. En fest och glädje låg över den historiska dagen när en svart man för första gången valts till president.

Annons
Annons

Alla var glada, ingen klagade över trängseln, krogar och hotell var överfulla. Internetuppkopplingen krånglade och när det hela var slut och deadline närmade sig fick jag smita in i en hotellobby och tigga om att få snylta på deras wifi. Inga problem, sa en snäll receptionist.

Demonstranter fanns säkert någonstans men de märktes inte. Till skillnad mot i år, när Trumpväljarna förmodligen tolkar rapporteringen om kravaller som ett tecken på vänstervinkeln i medierna, inte på att Trump fick färre röster än Hillary Clinton eller besvikelsen över att han inte ansträngt sig att nå ut till alla.

Förr om åren har det varit mycket tal om balerna på installationsdagens kväll. ”Bal” är definitivt en förskönande omskrivning av sammankomster i diverse stora men inte särskilt eleganta lokaler och köer till maten. Men i år hålls bara tre stycken ”officiella” sådana tillställningar. Efterfrågan har inte varit särskilt stor, trots att biljetterna varit billigare än tidigare.

Paret Reagan gillade flärd och dans och gjorde den plikttrogna turen mellan olika baler. Paret Clinton tros inneha rekordet – 14 stycken baler med svängar på podiet långt in på småtimmarna. Artisten Meat Loaf spelade på en bal och någonstans har jag ett foto av mig tillsammans med överlyckliga Madeleine Albright som snart skulle bli USA:s första kvinnliga utrikesminister.

Men modevärlden kommer att ha hökögonen riktade mot balklänningarna, särskilt ”Första damens”. Snygg? Lämplig? Amerikansk eller utländsk designer? Förväntningarna på Melania Trump som ju varit fotomodell är uppskruvade. Traditionen bjuder sedan att klänningen doneras till National museum of American history. Michelle Obamas första, med ena axeln bar, hade skapats av Jason Wu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons