Annons

Erik Bergin:Trump kan segra – även om priset är USA:s demokrati

Foto: AP

Trump spelar högre än någon president före honom när han, inför en hel värld, deklarerar att han tror mer på ärkefienden Rysslands president Putin än sin egen underrättelsetjänst. Men spelet kan ge vinst – även om priset är stor skada för den amerikanska demokratin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 2
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 2 av 2
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ryssutredningen kring Trump- vad handlar den om?

President Trumps presskonferens med Vladimir Putin på måndagen hade lett till akut kris och krav på avgång för de flesta andra demokratiskt valda ledare. Här stod USA:s president och överbefälhavare ihop med Putin, en ärkefiende som Washington sedan tidigare har hårda sanktioner mot, och avfärdade USA:s egna underrättelsetjänster och federala polis. De – CIA, NSA, FBI med flera – har sedan över ett år slagit fast att Ryssland försökte manipulera den amerikanska opinionen inför presidentvalet 2016 till Trumps fördel.

Men presidenten valde istället att tro på Putins försäkran om att Kreml inte försökt lägga sig i USA:s inre angelägenheter och inte har för avsikt att göra det.

Att en amerikansk president så öppet, inför rullande tv-kameror, godkänner en medveten och utstuderad attack från en fiende mot det egna landets demokrati är ett oerhört beteende, närmast unikt i USA:s historia.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Annons
Annons
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

Trumps skäl är förstås den särskilda utredaren Robert Mueller, vars utredning strax före Trumps presskonferens med Putin i Helsingfors genererade ett nytt åtal mot dussinet ryssar. Komplett med detaljerade bevis för hur de försökte sabotera inför det amerikanska valet.

Sett mot det målet blir det enbart logiskt att alliera sig med en ärkefiende, snarare än att stå upp för inhemska demokratiska ideal.

I takt med att utredningen snärjt flera av Trumps tidigare närmaste män, så har presidentens attacker mot Mueller intensifierats i år. Och det är detta som är Trumps höga spel, där presskonferensen med Putin utgör en pusselbit: Trump chansar på att han, hans advokater och allierade republikanska politiker i kongressen kan bryta ned trovärdigheten för Muellers utredning lagom till att den är klar, troligen i höst. Presidenten fortsätter att sprida en alternativ verklighet som passar honom bättre – även om den bygger på åsikter och förhoppningar istället för faktiska förhållanden.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

En normal president som mött sådan kritik, efter att ha agerat så pinsamt svagt för att försvara sitt eget lands intressen, hade omedelbart mötts av krav på avgång.

Sett mot det målet blir det enbart logiskt att alliera sig med en ärkefiende, snarare än att stå upp för inhemska demokratiska ideal.

Annons
Annons

Men det är förstås ett högt spel. Bland omdömena efter mötet med Putin fanns epitet som "skamligt", "förräderi" och "kapitulation". Den republikanska talmannen i representanthuset, Paul Ryan, deklarerade att det inte är någon tvekan om att Ryssland försökte manipulera den amerikanska opinionen.

En normal president som mött sådan kritik, efter att ha agerat så pinsamt svagt för att försvara sitt eget lands intressen, hade omedelbart mötts av krav på avgång.

Men president Trumps spel kan lyckas. Det finns flera skäl till det, även om det också finns fallgropar. Resonemanget ser ut ungefär så här:

• Bland dem som nu öppet kritiserar Trump finns till stor del de gamla vanliga namnen så fort han begår någon ny tokighet: talmannen Paul Ryan, republikanska senatorer som Jeff Flake och John McCain, förra CIA-chefen och frekventa Trump-kritikern John Brennan, CNN:s nyhetsankare Anderson Cooper, samt förstås mer eller mindre varenda demokrat. Ingen är förvånad över att kritik kommer därifrån.

• Det är sannolikt att Trump behåller, och kanske även stärker, stödet bland sina högljudda och kompromisslösa kärnväljare. En snabb titt på opinionssajten Breitbart News på tisdagen gav en föraning. Sajten pryddes av topprubriken "Avgående talmannen Ryan konfronterar president Trump: 'Ryssland är inte vår allierade'". Det var en rubrik som tog ställning för Trumps verklighet och skapade ett "vi och dom"-förhållande där "vi" är Trump och Ryssland och "dom" är talmannen Ryan och CIA.

Bland läsarkommentarerna fanns gott om Trump-supportrar som verkade argumentera för att USA har mer att vinna på att tro på Vladimir Putin än på USA:s egna underrättelsetjänster.

Annons
Annons

• Republikanerna kontrollerar kongressen och snart troligen även Högsta domstolen, Supreme Court. Åtminstone fram till november i år, då det är kongressval. Skulle Demokraterna ta över representanthuset, vilket möjligen ligger närmast till hands, så ökar risken för riksrättsåtal mot Trump (ett riksrättsåtal startas i "huset" medan det är senaten som friar eller fäller).

Men misslyckas det demokratiska partiet – vilket inte är otänkbart – med att göra bruk av den djupa aggressionen i de egna leden mot presidenten så sitter Trump troligen säkert. Han kommer att försöka skjuta ryssutredningen i sank och sedan koncentrera sig på omvalskampanjen inför presidentvalet 2020.

Detta är en del av logiken bakom Trumps uttalanden ihop med Rysslands president, en episod som få normala politiker hade överlevt. Men så har Donald J Trump också ett särdeles starkt vapen i sin makt: förmågan att bortse från sanning och fakta till förmån för egna påhitt och åsikter. En sådan ledare kan gå mycket långt. Även om det sker till priset av djupa skador hos USA:s demokrati, allmänhetens förtroende för institutioner, rättsväsende och respekten för vanligt vett, sans och hyfs.

Men sådant är det allt svårare att vinna val på i det polariserade USA.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons