Annons

Therese Larsson Hultin:Trump kan tacka Clinton om han överlever det här

Fastighetsmagnaten Donald Trump har gjort det igen – förolämpat kvinnor och visat på en unken kvinnosyn. Flera ledande republikaner försöker nu distansera sig själva från Trump, men frågan är om det spelar så stor roll för hans kärnväljare. Hur många tror ni egentligen blir förvånade över Trumps uttalanden?

Under strecket
Publicerad

Påverkas Trumps kärnväljare av den senaste skandalen? Eller är Trump immun?

Foto: Evan Vucci/TTBild 1 av 1

Påverkas Trumps kärnväljare av den senaste skandalen? Eller är Trump immun?

Foto: Evan Vucci/TTBild 1 av 1
Påverkas Trumps kärnväljare av den senaste skandalen? Eller är Trump immun?
Påverkas Trumps kärnväljare av den senaste skandalen? Eller är Trump immun? Foto: Evan Vucci/TT

Det är en video som är väl värd att titta på. Året är 2005 och Donald Trump anländer i en buss till en inspelning av såpoperan ”Days of our lives” där Trump ska medverka i en roll som sig själv. Tv-bolaget vill filma när ”the Donald” anländer och han och journalisten Billy Bush – som idag är programledare på ett av USA:s största morgonprogram – har redan mikrofoner på sig. Donald Trump berättar om en gift kvinna som han stött på.

– Jag försökte ligga med henne, men jag misslyckades. Hon var gift, säger Trump, som själv hade gift sig med Melania Trump samma år.

Samtalet blir strax ännu grövre. När en anställd kvinna på tv-bolaget kommer fram till bussen, börjar de två männen bedöma hennes utseende, och Trump tar en minttablett. Ifall han känner för att kyssa henne.

Annons
Annons

– Jag blir attraherad av vackra kvinnor automatiskt. Och då börjar jag kyssa dem, säger Trump och tillägger att man kommer undan med det när man är en stjärna. Då kan man göra vad som helst.

­– Ta dem mellan benen, man kan göra allting, säger han.

Det är den där sista kommentaren som väckt mest uppmärksamhet i USA. Det Trump säger på engelska är ”grab them by the pussy” – ett rätt grovt uttryck, inte minst i ett land där varenda liten svordom censureras på tv med ett ”pip” och där en stor del av den republikanska väljarkåren är djupt troende.

Rädda det som räddas kan resonerar nu flera av de ledande republikanerna runt om i landet. Paul Ryan, Republikanernas ledare i representanthuset, lät meddela att han ”mådde illa” av Trumps uttalanden och att miljardären inte längre skulle vara med på Paul Ryans valmöte på lördagen – Trump ska istället ersättas av vicepresidentkandidaten Mike Pence.

Det republikanska partiets ordförande, Rence Priebus, som tidigare försvarat Donald Trump sa i ett uttalande att ”ingen kvinna ska någonsin beskrivas så, eller talas om på det här sättet. Någonsin”. Och så fortsätter det. En efter en tar republikanerna avstånd från det Trump sagt och kräver att han ska be om ursäkt.

Det har Donald Trump gjort. I en nyinspelad video kallar Trump det hela för ”omklädningsrumssnack” och han ber om ursäkt om någon tagit illa upp. Men eftersom Trump är Trump säger han också att Bill Clinton sagt betydligt värre saker när de båda spelat golf tillsammans.

Så hur stor betydelse kommer den här videon att få i valrörelsen?

Den kommer garanterat att avskräcka en del republikanska väljare, men samtidigt ska man komma ihåg att det bara finns två kandidater att välja på. För många konservativa är sakfrågorna viktigare än själva kandidaten. I ett läge där det står fyra-fyra mellan domarna i högsta domstolen och där näste president kommer att tillsätta den domare som får den utslagsgivande rösten, så väger abortfrågan och motstånd mot homo-äktenskap tyngre för många.

Jag har träffat otaliga republikaner som säger att de kommer att hålla för näsan och rösta på Donald Trump, eftersom allt är bättre än Hillary Clinton.

Någonting säger mig dessutom att Donald Trumps kärnväljare – de arga vita män som avskyr etablissemanget och Washington – inte kommer att reagera nämnvärt på Trumps omklädningsrumssnack. För ärligt talat, vem är egentligen förvånad över att fastighetsmiljardären kunde uttrycka sig så här?

Inte jag i alla fall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons