Annons

Erik Bergin:Trump riskerar utmanas inifrån sitt eget parti

Kan Republikanernas presidentkandidat inför 2020 heta Jeff Flake? En av Trumps argaste kritiker inom egna partiet utesluter inte ett försök att utmana den sittande presidenten. Det kan generera en extraordinär valkampanj inför nästa presidentval, beroende på om Trump visar sig bli en tillgång eller belastning för Republikanerna i årets kongressval.

Under strecket
Publicerad

Arizonasenatorn Jeff Flake hälsar på studenter efter ett tal i Manchester, New Hampshire, i fredags.

Foto: Winslow Townson/APBild 1 av 2

Republikanska Arizonasenatorn Jeff Flake utesluter inte att utmana Trump om presidentmakten inför 2020.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 2 av 2

Arizonasenatorn Jeff Flake hälsar på studenter efter ett tal i Manchester, New Hampshire, i fredags.

Foto: Winslow Townson/APBild 1 av 1
Arizonasenatorn Jeff Flake hälsar på studenter efter ett tal i Manchester, New Hampshire, i fredags.
Arizonasenatorn Jeff Flake hälsar på studenter efter ett tal i Manchester, New Hampshire, i fredags. Foto: Winslow Townson/AP

”Det är inte min plan att ställa upp i presidentvalet, men jag utesluter det inte. Någon måste stå upp för traditionell republikanism.”

Så har senatorn Jeff Flake från Arizona sagt i flera intervjuer i år, senast i en med nyhetsbyrån AP publicerad i fredags.

Intervjun gjordes i New Hampshire i nordöstra USA – symbolisk eftersom delstaten väntas hålla det första primärvalet inför nästa presidentval i november 2020.

Den som följt Jeff Flake, 55, på Twitter och i intervjuer under Donald Trumps första år vid makten borde inte bli förvånad. Knappast någon republikansk politiker har gått till lika öppet och hårt angrepp mot presidentens beteende – mer än mot hans politik – som Jeff Flake. Möjligen med undantag av hans senatorskollega från Arizona, John McCain, och en annan partikamrat, Bob Corker.

Annons
Annons

Republikanska Arizonasenatorn Jeff Flake utesluter inte att utmana Trump om presidentmakten inför 2020.

Foto: Jose Luis Magana/APBild 1 av 1

I höstas kallade Flake Vita huset för ”vuxendagis”.

Flake och Trump har utkämpat bataljer på Twitter. I ett tal i senaten i oktober tog Flake avstånd från presidentens alternativa sanningar, bristande respekt och kontroversiella twittrande.

Samtidigt drog sig Flake ur kongressvalet i november i år: han ansåg inte att han hade någon chans i dagens republikanska parti där få vågar kritisera presidenten av rädsla för att straffas av väljarna.

Och i ett tal i torsdags följde Flake upp med åsikten att Republikanerna ”kanske inte förtjänar att leda” nationen om partiet fortsätter att backa upp Trump.

Republikanska Arizonasenatorn Jeff Flake utesluter inte att utmana Trump om presidentmakten inför 2020.
Republikanska Arizonasenatorn Jeff Flake utesluter inte att utmana Trump om presidentmakten inför 2020. Foto: Jose Luis Magana/AP

Enligt oskriven politisk lag är det i praktiken omöjligt för någon i samma parti att utmana en sittande president.

Flakes situation är problematisk. Skälen är flera. Enligt oskriven politisk lag är det i praktiken omöjligt för någon i samma parti att utmana en sittande president. Att ställa upp som partioberoende kandidat är knappast enklare.

Trump har visserligen lågt stöd, drygt 40 procent enligt Real Clear Politics genomsnitt, vilket ändå är en förbättring mot i höstas. Men han har en stor majoritet av republikanska väljare med sig, enligt opinionsundersökningarna. Och förutom Flake, McCain och ett par till har partieliten i Washington hittills bitit ihop och backat upp presidenten – med ibland ansträngda leenden – även när Trump gett stöd åt vit makt-rörelser, pratat om ”skitländer”, Twitter-attackerat kändisar och torgfört uppenbara osanningar.

Annons
Annons

Samtidigt är det begripligt att Flake redan nu – med över två och ett halvt år kvar till nästa presidentval – sonderar terrängen inför en eventuell kandidatur. Ska han utmana en sittande president så behövs lång startsträcka.

Han är förstås heller inte ensam. En rad andra republikanska politiker planerar egna framträdanden i New Hampshire. Dessutom är Demokraterna på krigsstigen. I januari rapporterades att Bernie Sanders diskuterar möjligheten till ett nytt försök att nomineras till Demokraternas presidentkandidat. Och det finns tecken på att partiet kan få en uppryckning i valdeltagande inför höstens viktiga kongressval.

Det återstår förstås att se om demokratiska väljare orkar ta sig upp från soffan där många av dem vanligtvis tillbringar så kallade mellanårsval.

Men en sådan eventuell uppryckning bland liberala väljare drivs i så fall av motståndet mot Trump. Och det gör att kongressvalet i november kan bli avgörande även för Jeff Flake: visar sig Trump vara en belastning, i stället för en tillgång, för det republikanska partiet så ger det kraft åt Flakes flirt med en egen presidentkandidatur.

Det kan i sin tur generera en mycket ovanlig valkampanj inför 2020, med tre alternativ som skulle kunna konkretiseras redan i början av 2019 – i god tid inför primärvalet i New Hampshire i början av 2020: Trump som försöker bli omvald och både en konservativ och flera demokratiska utmanare som kämpar för att få bort honom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons