Annons

Therese Larsson Hultin:Trumps tre frågetecken är värda att notera

Trump under ett besök på en oljerigg i Texas på torsdagen.
Trump under ett besök på en oljerigg i Texas på torsdagen. Foto: Tony Gutierrez/AP

I en uppmärksammad tweet ställer president Trump frågan om de inte borde skjuta upp höstens presidentval på grund av corona. Men det är inte ett beslut presidenten kan fatta, skriver SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin.

Under strecket
Publicerad

Det tog inte många minuter innan tiotusentals människor skickat vidare Donald Trumps meddelande på Twitter. ”Med universellt brevröstande kommer 2020 blir det mest felaktiga och bedrägliga valet i historien” skriver presidenten och ställer sedan den retoriska frågan ”skjuta upp valet tills människor kan rösta säkert???”

De tre frågetecknen sist i meddelandet är värda att notera. Det här är inget förslag från Trump, utan något han kastar ur sig. En testballong om man så vill, för att se vad han får för reaktioner.

Kan presidenten skjuta upp valet?

Det korta svaret är nej. Liksom det långa. I den amerikanska konstitutionen står det att ”kongressen avgör tidpunkten när elektorerna ska väljas, och den dag då de ska avge sina röster.”

Kongressen har i sin tur stiftat en lag – den kom 1948 – där det slås fast att ”elektorerna ska utses av varje delstat på tisdagen efter den första måndagen i november, vart fjärde år efter varje presidentval”.

Annons
Annons

Det är alltså enbart kongressen som avgör när val ska hållas. Eftersom Demokraterna har majoritet i den ena kammaren och republikanerna i den andra så måste de komma överens om valet ska kunna skjutas upp. Sannolikheten att de gör det torde vara nära noll.

Det är alltså inte upp till Donald Trump, eller någon annan president, att bestämma när valet ska hållas.

Men kommer valet kunna hållas säkert i dessa tider?

Trump har rätt i att det inte anses helt säkert att gå och rösta den 3 november.

Att valet på något sätt måste corona-anpassas står helt klart. Amerikanska val är ökända för att folk tvingas köa utanför vallokalerna – ibland i flera timmar – för att komma in. Det har också varit ett problem i vissa av de primärval som hållits under våren och försommaren där väljare har blivit smittade av coronaviruset när de gått och röstat.

Därför rekommenderade USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC  redan i mars att de skulle använda ”röstmetoder som minimerar direktkontakt med andra personer”, såsom brevröstande. Vilket alltså är det som presidenten varnar för i sin Tweet.
Trump har vid upprepade tillfällen påtalat att det kan fuskas om väljarna får skicka in sina valsedlar, eftersom det då inte görs någon id-kontroll. Men det är inte det enda frågetecknet, presidenten har även varnat för att valsedlarna kan hamna i orätta händer.

Det behöver dessutom köpas in maskiner som räknar valsedlarna, vilket är ett av flera andra problem som jag har skrivit om här.

Vad säger Demokraterna?

Inte helt oväntat så tycker de tvärtemot president Trump. Demokratiska politiker har påpekat att fusk i amerikanska val är väldigt ovanligt och att det viktigaste är att väljarna inte smittas.

Adam Schiff, demokrat och ordförande i kongressens underrättelseutskott, påpekade redan i början av sommaren att Trumps mål är att få människor att inte lita på brevröster.

– Om presidentens nedgörande av brevröster leder till att ett parti anser att det inte är legitimt, så har de lagt grunden till att ett stort antal människor vägrar att acceptera valresultatet, sa Schiff som tillade att USA kan vara på väg mot ett ”fruktansvärt” valresultat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons