Annons

Snabbguide: Detta skiljer Clinton och Trump i sakfrågorna

Utleda amerikanska väljare suckar: Jag litar inte på henne. Eller: Han är fullkomligt otänkbar. Men om de istället tittar på sakfrågorna skulle de upptäcka att Demokraten Hillary Clinton och Republikanen Donald Trump har helt olika visioner.

Under strecket
Publicerad

SvD:s Karin Henriksson går igenom presidentkandidaternas ståndpunkter i sakfrågorna.

Foto: APBild 1 av 2
Foto: APBild 2 av 2

1 / 12

SvD:s Karin Henriksson går igenom presidentkandidaternas ståndpunkter i sakfrågorna.
SvD:s Karin Henriksson går igenom presidentkandidaternas ståndpunkter i sakfrågorna. Foto: AP

WASHINGTON I korta drag kan man säga att Hillary Clinton skulle fortsätta på ungefär samma väg som Barack Obama, med satsningar på miljö, invandringsreform, höjda skatter för rika och utvidgning av tillgången till sjukvård.

Donald Trump skulle däremot skaka om ekonomin rejält, genom att sänka skatter och bryta med flera årtionden av frihandelspolitik. Vidare skulle han ge mer pengar till försvaret, införa striktare abortregler och få till en konservativ dominans i USA:s sista rättsinstans, Högsta domstolen.

Likheter finns på ett par områden, till exempel investeringar i den eftersatta infrastrukturen och ungefär samma sociala förmåner som förut för äldre. Clinton föreslår fyra månaders betald ledighet för vård av barn eller anhörig. Trump tänker införa, vilket är nytt för en republikan, obligatorisk betald mödraledighet (ej fäder) i sex veckor samt skattesubventioner för barnpassning.

Analytiker är skeptiska till Trumps ekonomiska plan. De varnar för alltför stor optimism om tillväxttakten, gigantiska budgetunderskott och för att inslag som i princip slopad arvskatt gynnar de rika. Clintons plan anses mer realistisk.

Det här är kandidaternas hållning i olika sakfrågor:

Abort

Foto: AP

Clinton: Försvarar befintlig lag, HD-beslutet Roe v. Wade, om en kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp. Fortsatta bidrag till kvinnoklinikkedjan Planned parenthood. Alla kvinnor ska få tillgång till abort och preventivmedel.

Trump: Är nu ”pro-life” efter olika signaler under årens lopp. Mot abort utom vid våldtäkt, incest eller fara för moderns liv. Inga skattemedel till aborter.

Annons
Annons

San Quentin-fängelset.

Foto: Eric Risberg/TTBild 1 av 1

2 / 12

Brottslighet

San Quentin-fängelset.
San Quentin-fängelset. Foto: Eric Risberg/TT

Clinton: Omfattande kriminalvårdsreform, för att ”sätta punkt för massinterneringseran” som började under maken Bill Clinton. Policy för när polisen kan bruka våld, stopp för så kallad rasprofilering, bättre statistikinsamling.

Trump: Kallar sig ”lag och ordning”-kandidaten. Vill ge vanliga medborgare större möjligheter till självförsvar. Pekar på behovet av att följa lagar som redan finns mot illegal invandring och drogsmuggling.

Annons
Annons

Aktiemäklare på Wall Street.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

3 / 12

Ekonomin

Aktiemäklare på Wall Street.
Aktiemäklare på Wall Street. Foto: Richard Drew/AP

Clinton: Lyfter fram behovet av FoU och utbildning samt program för att vidareutbilda arbetskraften, vill bygga upp tillverkningsindustrin med en ”Make it in America”-plan och stärka USA:s ställning i handelsförhandlingar med andra länder. För en höjning av minimilönen.

Trump: Utlovar 25 miljoner nya jobb de kommande tio åren och en bnp-tillväxt på 3,5-4 procent. Tänker inte godkänna amerikansk-asiatiska frihandelsavtalet TPP, omförhandla nordamerikanska Nafta och se till att Kina slutar med olagliga subventioner och manipulation av valutakursen.

Annons
Annons

Ett amerikanskt Boeing V-22 Osprey tankas av spanska stridspplan.

Foto: Laura Leon/APBild 1 av 1

4 / 12

Försvaret

Ett amerikanskt Boeing V-22 Osprey tankas av spanska stridspplan.
Ett amerikanskt Boeing V-22 Osprey tankas av spanska stridspplan. Foto: Laura Leon/AP

Clinton: Satsning på forskning för att möta ”21:a århundradets hot”. Mer långsiktig planering av försvarsutgifterna. Ökat stöd till veteraner och veteransjukvården.

Trump: Stärkt skydd mot cyberattacker. Utbyggnad av försvaret, med mer personal, fler flygplan och fartyg. Revision av Pentagons utgifter. Se till att veteraner får bättre och snabbare vård.

Annons
Annons

Högsta domstolen i Washington.

Foto: Mark Earthy/TTBild 1 av 1

5 / 12

Högsta domstolen

Högsta domstolen i Washington.
Högsta domstolen i Washington. Foto: Mark Earthy/TT

Clinton: Inte med i valprogrammet, men av övriga prioriteringar framgår målsättningar som att försvara rösträtt, jämställdhet och hbtq-rättigheter. Har sagt att det omstridda Citizens united som utökade företags rätt att donera pengar till kandidater måste bort.

Trump: Har presenterat lista med konservativa HD-kandidater som skulle fylla hålet efter den avlidne Antonin Scalia och eventuella nya vakanser de kommande åren. Hävdar att Clinton skulle tippa HD ”radikalt mot vänster”.

Annons
Annons

Gränsen mellan USA och Mexiko.

Foto: Russell Contreras/TTBild 1 av 1

6 / 12

Invandring

Gränsen mellan USA och Mexiko.
Gränsen mellan USA och Mexiko. Foto: Russell Contreras/TT

Clinton: Omfattande reform inom 100 dagar som ger invandrare möjlighet till medborgarskap. Fortsätta Barack Obamas initiativ för att låta unga stanna i landet om de kom in som barn. Mänskligare hantering i center där människor tas emot eller hålls i förvar.

Trump: Påbörja bygget av en ”ogenomtränglig” mur längs gränsen till Mexiko dag 1, likaså utvisning av invandrare som dömts för brott. Stopp för visering (visum för tillfälliga besök) på platser där man ej kan kontrollera människor. Se till att amerikaner erbjuds jobb först.

Annons
Annons

Stora regnmängder i Miami Beach, Florida, 2014.

Foto: Lynne Sladky/TTBild 1 av 1

7 / 12

Klimatet

Stora regnmängder i Miami Beach, Florida, 2014.
Stora regnmängder i Miami Beach, Florida, 2014. Foto: Lynne Sladky/TT

Clinton: Göra USA till ”supermakt” på grön energi eftersom ”växthuseffekten är ett akut hot” som hotar ekonomi, nationell säkerhet och barnens framtid. Energieffektivisering, bränsleekonomi i fordon och uppfylla målen från Parismötet.

Trump: Finns inte med som punkt i valprogrammet. Löfte att ”släppa lös” USA:s ännu inte exploaterade tillgångar av olja, naturgas och kol, även utanför kusterna och på federalt ägd mark. Riva upp Barack Obamas miljöpolitik.

Annons
Annons
Foto: Kelly Tunney/TTBild 1 av 1

8 / 12

Pensioner

Foto: Kelly Tunney/TT

Clinton: Mot höjd pensionsålder. Försvar av pensionssystemet Social Security, mot nya republikanska försök att banta beloppen eller att privatisera systemet. Öka förmånerna för äldre kvinnor.

Trump: Lovar att behålla Social Security, som är enda inkomstkälla för många, intakt. Lansering av skattefritt sparande för framtida utgifter för vård av barn eller äldre anhöriga.

Annons
Annons
Foto: Eric Gay/APBild 1 av 1

9 / 12

Sjukvård

Foto: Eric Gay/AP

Clinton: Stärka Barack Obamas vårdreform, Obamacare, med ambitionen att erbjuda vård till alla, ”public option”. Skärpt kontroll av läkemedelsbranschen. Utvidga tillgång till vård för låginkomsttagare, även papperslösa invandrare.

Trump: Skrotande av Obamacare. Skattefria sparkonton för vård, mer konkurrens mellan försäkringsbolag och vid köp av läkemedel. Mer valfrihet för delstaterna när det gäller federala bidrag. Stopp för vård till papperslösa invandrare.

Annons
Annons
Foto: Jae C. Hong/APBild 1 av 1

10 / 12

Skatter

Foto: Jae C. Hong/AP

Clinton: Höjning för multimiljonärer och miljardärer. Täppa igen kryphål som gynnar Wall Street. Förenkla reglerna för småföretag. Skatteavdrag för utgifter i vanliga hushåll för t ex sjukvård.

Trump: Sänkningar över hela linjen och se till att ”rika betalar sin beskärda del, dock utan att förstöra jobbskapande eller konkurrensmöjligheter”. Tre skatteskalor, 12, 25 eller 33 procent. Högre schablonavdrag.

Annons
Annons

Ground Zero i New York.

Foto: Bryan R. Smith/APBild 1 av 1

11 / 12

Terrorbekämpning

Ground Zero i New York.
Ground Zero i New York. Foto: Bryan R. Smith/AP

Clinton: Intensifiera den befintliga koalitionens kamp mot IS. Stötta lokala arabiska och kurdiska styrkor (motsätter sig amerikanska marktrupper). Insatser för att hejda strömmen av jihadister utifrån. Skärpt övervakning i hemlandet för att hejda ”ensamvargar” från att begå attentat.

Trump: Samarbete med allierade i Mellanöstern i en aggressiv kamp för att krossa och förstöra IS. Tillsätta en kommission för att kartlägga ”radikal islamism” och genomföra en upplysningskampanj om detta. Stopp för invandring från länder som har ”exporterat terrorism”.

Annons
Annons
Foto: Lynne Sladky/APBild 1 av 1

12 / 12

Vapen

Foto: Lynne Sladky/AP

Clinton: Mer måste göras för att stoppa ”vapenvåldsepidemin”. Skärpta kontroller vid köp, hårdare tag mot vapenlobbyn, förbud för brottslingar och mentalt sjuka att skaffa vapen. Se till att få bort ”militära vapen” från gatorna”.

Trump: Författningen ger alla medborgare rätt att inneha vapen och det slags vapen de vill ha. Licens för att bära dolda vapen bör gälla i alla delstater. Befintliga lagar bör åtlydas. Utökade bakgrundskontroller funkar inte eftersom brottslingar inte är så ”korkade” att de skulle försöka genomgå en sådan. Men framhåller också att mentalvården måste förbättras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons