Annons

Trump och Rubio till hård attack mot Cruz

Attackerna flög både mellan de tio kandidaterna och mot Hillary Clinton vid årets första republikanska tv-debatt. Marco Rubio tog för sig och Donald Trump fortsatte dominera mycket av scenen. Ted Cruz, som skuggar Trump i opinionen, åkte på flera smällar.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Chuck Burton/APBild 1 av 6
Foto: Rainier Ehrhardt/APBild 2 av 6

De repubilkanska kandidaterna John Kasich, Chris Christie, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson och Jeb Bush.

Foto: Rainier Ehrhardt/APBild 3 av 6

Marco Rubio.

Foto: Chuck Burton/APBild 4 av 6

Jeb Bush.

Foto: Chuck Burton/APBild 5 av 6

Ben Carson.

Foto: Andrew Harnik/APBild 6 av 6

Donald Trump.

Foto: Chuck Burton/APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Chuck Burton/AP

NEW YORK. Den som först såg president Obamas sista State of the union-tal på tv i tisdags och därefter satte sig för att ta in den republikanska tv-debatten igårkväll är förlåten för att tro att de båda sändningarna handlade om två helt olika länder.

Obama nämnde förvisso både kampen mot internationell terrorism och de ekonomiska problemen för tusentals amerikanska hushåll, men han menade också att Islamiska Staten, IS, inte är ett hot mot USA:s existens och påpekade att miljoner nya jobb skapats under hans sju år i Vita Huset.

Av den optimismen hörs näst intill ingenting från de tio republikanska presidentkandidaterna. De flesta av dem kämpar alltjämt med att höras och synas jämte Donald Trump och tävlar i att beskriva USA i mörka toner av hot, frustration och onda omen.

Annons
Annons
Foto: Rainier Ehrhardt/APBild 1 av 1
Foto: Rainier Ehrhardt/AP

Och det är förstås inte konstigt. Det första primärvalet i Iowa är bara två veckor bort och Donald Trump ihop med Texassenatorn Ted Cruz har parkerat sig till synes stadigt i toppen av mätningarna. Trump leder i Iowa med drygt 27 procent. Cruz ligger mindre än en procentenhet efter, enligt Real Clear Politics.

Årets första republikanska debatt sändes på tv-kanalen Fox Business Network från Charleston, South Carolina. Som tidigare var den uppdelad i en första underdebatt med de tre kandidaterna längst ned i opinionen och därefter själva huvuddebatten.

Till ingen liten del tycks flera republikanska kandidater försöka kopiera Donald Trumps attackteknik, samtidigt som de vill distansera sig från fastighetsmiljardären från New York när det gäller inte minst immigration och muslimer.

Men debatten handlade också om kriget mot terrorn, skatter samt jobb och ekonomin, som blev första frågan för kombattanterna att svara på.

– Presidenten försökte måla en rosig bild av ekonomin i sitt tal. Och sitter du i Washington så ser det ut så. Men mängder av amerikaner ingår inte i arbetskraften, inledde Ted Cruz.

Men först sedan att han kommenterat de amerikanska soldater som greps av Iran tidigare i veckan.

– Blir jag vald så kommer varje land som gör det få känna USA:s kraft och vrede, varnade senatorn.

Annons
Annons

De repubilkanska kandidaterna John Kasich, Chris Christie, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson och Jeb Bush.

Foto: Rainier Ehrhardt/APBild 1 av 2

Marco Rubio.

Foto: Chuck Burton/APBild 2 av 2

Strax efteråt attackerades Cruz av Donald Trump, som senaste tiden ifrågasatt om Cruz kan bli president eftersom han är född i Kanada.

– Jag själv kommer inte att stämma Cruz för det, men Demokraterna kommer att göra det. Du kan inte ha ett så stort frågetecken hängande över huvudet, angrep Trump – och möttes av burop från publiken.

De repubilkanska kandidaterna John Kasich, Chris Christie, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson och Jeb Bush.
De repubilkanska kandidaterna John Kasich, Chris Christie, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson och Jeb Bush. Foto: Rainier Ehrhardt/AP

Förre Floridaguvernören Jeb Bush, Ohios guvernör John Kasich och New Jerseys guvernör Chris Christie försökte styra debatten bort från interna attacker till att handla om ekonomi och konkreta politiska förslag.

– En massa familjer har inte fått några löneökningar på flera år och det är tufft för dem, konstaterade Kasich.

Christie tycktes följa sin tidigare princip att inte attackera partikamrater utan istället bekämpa Hillary Clinton. Men han hamnade i bryderier när debattledaren kastade ett tidigare angrepp från Marco Rubio i ansiktet på Christie och avkrävde en kommentar.

– Jag tycker fortfarande att Marco Rubio är en jättebra kille, sa Christie efter att han avfärdat attacken som osaklig.

Marco Rubio.
Marco Rubio. Foto: Chuck Burton/AP
Annons
Annons

Jeb Bush.

Foto: Chuck Burton/APBild 1 av 2

Ben Carson.

Foto: Andrew Harnik/APBild 2 av 2

Donald Trump undgick förstås inte sitt omtalade förbud för muslimer att komma in i USA, och fick frågan om det var något han ville omformulera i förslaget.

– Nej. Vi måste sluta upp med politisk korrekthet och ta reda på vad som händer. Och det här är inte ett permanent stopp för muslimer, det är tillfälligt. Många av mina vänner är muslimer, återupprepade Trump.

Jeb Bush verkade vara i bättre form än vid flera tidigare debatter, men han har fortfarande svårt att nå fram med sitt budskap. En annan klar vinnare var Floridasenatorn Marco Rubio som bland annat försökte utmåla Cruz som kappvändare i flera frågor.

Jeb Bush.
Jeb Bush. Foto: Chuck Burton/AP

Av den pensionerade kirurgen Ben Carson, en av valets politiska noviser jämte Trump och HP:s ex-vd Carly Fiorina, hördes inte mycket. Han svarade svepande på de frågor han fick, men avstod mer eller mindre helt från att sno åt sig ordet och tycktes ha problem med att förklara sin egen skattepolitik.

Cruz och Rubio, som kämpar om att positionera sig som tvåa i opinionen under Trump, undvek inte attacker mot varandra. Bland annat om just skatter, där Cruz föreslår en jämn inkomstskatt på 10 procent och vill avskaffa skattemyndigheten IRS i samma veva.

Ben Carson.
Ben Carson. Foto: Andrew Harnik/AP
Annons
Annons

Men en av debattens höjdpunkter blev ett attackutbyte mellan Trump och Cruz – där Trump avgick med en segern.

Texassenatorn förklarade att han ogillar i princip allt som kommer från det liberala fästet New York City.

– Alla vet att alla i New York City är för aborter, för homoäktenskap och att allt cirkulerar kring pengar och medierna, slog Cruz fast.

Men när Trump invände med att berätta om heroismen, gemenskapen och återuppbyggnaden av södra Manhattan efter terrorattackerna i september 2001 så stod Cruz svarslös.

– Det där var ett väldigt kränkande uttalande från Ted, slog miljardären fast.

I underdebatten, som sändes före huvuddebatten, fanns HP:s ex-vd Carly Fiorina, tidigare Arkansas-guvernören Mike Huckabee och Rick Santorum, tidigare senator från Pennsylvania.

– Till skillnad från henne gillar jag att spendera tid med min man, inledde Fiorina med siktet på Hillary Clinton. Fiorina har mer än halverat sitt väljarstöd sedan oktober.

– Många jobbar två jobb, men det räcker inte. Många amerikaner lider idag, sa Huckabee på en fråga om USA:s ekonomi och beskyllde Obama för att inte ta hushållens problem på allvar.

Argast av alla verkade Rick Santorum vara. Medveten om sina dåliga opinionssiffror vrålade han sig ilsket igenom mer eller mindre hela debatten.

– Vi har varit för politiskt korrekta i det här landet, för vi vill inte kränka någon, skrek Santorum vid ett tillfälle.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons