Annons

Orosmolnen som hotar Trumps julfrid i Florida

President Donald Trump åker på två veckors julledighet i Florida den här veckan omgärdad av utredningar och juridiska bekymmer – samtidigt som hans parti i januari mister makten över halva kongressen och USA står utan federal budget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 4

Michael Cohen.

Foto: Julio Cortez/APBild 2 av 4

Michael Flynn.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 3 av 4

Chris Christie.

Foto: Tomas Oneborg / Svenska DagbladetBild 4 av 4

Donald Trump.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

New York-börsen rasade igen på måndagen. Samtidigt väntas Federal Reserve höja räntan vid sitt sista räntemöte på onsdag, enligt Financial Times – tvärt emot president Trumps önskningar. Presidenten oroar sig för att centralbankens åtstramning ska bromsa in den ännu starka amerikanska ekonomin.

Men om det bara handlade om börsen och Fed så skulle presidentens bekymmer ändå framstå som hanterbara. Så är ej fallet. Samtidigt som Trump gör sig redo för julsemester vid sin semesterresort Mar-a-Lago i Florida så omgärdas han av juridiska problem till höger och vänster. Det är en rad utredningar och stämningar som hotar att överskugga hans kommande två år i Vita huset, samtidigt som Republikanerna i januari förlorar sitt maktmonopol i kongressen.

Annons
Annons

Michael Cohen.

Foto: Julio Cortez/APBild 1 av 1

Den särskilda åklagaren Robert Mueller granskar sedan över ett år om Trumps valkampanj koordinerade med Moskva om den omfattande ryska desinformationskampanjen inför valet 2016. Två separata rapporter har gett nya detaljer om de ryska försöken, som fortsatt även under 2018.

Michael Cohen.
Michael Cohen. Foto: Julio Cortez/AP

Några konkreta bevis om sådan koordinering har inte släppts av den tystlåtne Mueller, även om flera av Trumps närmaste ljugit om sina kontakter med ryssar. Men via sin forna advokat Michael Cohen har presidenten knutits till ett potentiellt kampanjfinansieringsbrott, när Trump enligt Cohen beordrade betalningar till två kvinnor som påstår sig ha haft affärer med Trump. Cohen medgav också att försöken att bygga ett Trump Tower i Moskva egentligen pågick när det sagts att de avslutats.

I en intervju med ABC News i december påstod Cohen att han ägnat år åt att ljuga för Donald Trumps räkning, men att han nu slutat med det.

Det slutar dock inte där.

Flera av Donald Trumps tidigare nära medarbetare har erkänt brott under året. Michael Cohen, advokaten, dömdes nyligen till tre års fängelse. Michael Flynn, Trumps kortvariga nationella säkerhetsrådgivare, har erkänt att han ljög för FBI – bara för att därefter samarbeta med den federala polisen emot Trump i utbyte mot strafflindring.

Annons
Annons

Michael Flynn.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1

Paul Manafort, Trumps forna kampanjchef, erkände sig i september skyldig till att ha konspirerat mot USA, ihop med sin tidigare affärspartner och Trump-rådgivare Rick Gates som erkände i februari. George Papadopoulos, en annan ex-rådgivare, dömdes i september till 14 dagars fängelse för att också ha ljugit för FBI. Flera andra personer i kretsen runt Trump är under utredning.

Michael Flynn.
Michael Flynn. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Ovanpå det står Trump mitt i ett budgetkaos som hotar stänga stora delar av USA:s federala myndigheter över julhelgen. Såvida inte presidenten ger upp kravet på 5 miljarder dollar till en mur mot Mexiko, som kritiker påpekar att Trump tidigare sagt att Mexiko – och inte USA:s skattebetalare – ska betala.

Presidenten står också utan både ordinarie stabschef och justitieminister, sedan Trump sparkat John Kelly respektive Jeff Sessions.

De två rapporterna i måndags om Rysslands påverkan beskriver hur ryska nättroll och cyberaktivister försökte ”sudda ut linjen mellan verklighet och fiktion” för att hjälpa till att få Trump vald 2016. Rapporterna släpptes av senatens underrättelseutskott och beskriver hur främst Facebook, Twitter och det Facebook-ägda Instagram användes för att skapa polarisering i den inrikespolitiska debatten i USA. President Trump har flera gånger sagt att han tvivlar på om det alls var Ryssland som låg bakom aktiviteterna. Miljoner amerikaner läste förvridna och påhittade ”nyheter” som till stor del gynnade Trump och baktalade hans motståndare, enligt granskningarna.

Annons
Annons

Chris Christie.

Foto: Tomas Oneborg / Svenska DagbladetBild 1 av 1

En av rapporterna, skriven av forskare vid University of Oxford och analysfirman Graphika som granskar sociala medier, beskriver hur ryssarna skapade desinformationskampanjer för specifika grupper av amerikanska väljare. Exempelvis uppmanades svarta väljare att bojkotta valet, med baktanken att få demokratiska väljare att stanna hemma vilket skulle drabba Hillary Clinton, skriver nyhetsbyrån AP.

– Vad som är mest bekymmersamt är att de här aktiviteterna inte har upphört, säger utskottets ordförande Richard Burr, republikan från North Carolina, till AP.

Rapporterna går i samma linje som de åtal mot ryska medborgare och företag som offentliggjordes tidigare under 2018 av Robert Mueller och hans åklagare. De nya uppgifterna stämmer även överens med FBI:s och CIA:s egna bedömningar om vad som hänt. De går dock emot Trump egen linje, som har varit att ifrågasätta uppgifterna om rysk valpåverkan.

Enligt en sammanställning som tekniktidningen Wired gjort pågår minst 17 utredningar om olika händelser och personer i sfären runt Donald Trump, inklusive granskningar av familjen Trumps affärsverksamhet inom fastigheter.

I två separata åtal anklagas presidenten för att dra ekonomisk nytta av utländska pengar genom att han fortfarande äger hotell, golfbanor och andra fastigheter, rapporterar tidningen New York Times.

Med Demokraterna i majoritet i representanthuset i januari måste Trump kompromissa för att få någonting väsentligt uträttat i kongressen kommande två år. Det säger Trumps vän sedan 16 år, New Jerseys tidigare guvernör Chris Christie.

– Trump behöver hitta sätt att kompromissa med Nancy Pelosi och andra demokrater i januari. Han kommer att anpassa sig, han vill få saker gjorda, sa Christie i en SvD-intervju i december.

Chris Christie.
Chris Christie. Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons