Annons

Trump: Paris visar att jag har rätt

En demonstrant omgiven av tårgas i centrala Paris den gångna helgen. De senaste veckornas protester i Frankrike har utlösts av bland annat missnöje med stigande priser på fossila bränslen.
En demonstrant omgiven av tårgas i centrala Paris den gångna helgen. De senaste veckornas protester i Frankrike har utlösts av bland annat missnöje med stigande priser på fossila bränslen. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Donald Trump sprider uppenbart falska uppgifter om oroligheterna i Frankrike, och tycker att de visar att han har rätt om miljön.

Under strecket
TT
Publicerad

"Jag är glad över att min vän (Frankrikes president) Emmanuel Macron och demonstranterna i Paris delar min två år gamla slutsats", skriver USA:s president på Twitter , och nämner det globala klimatavtalets "fatala brister".

Efter flera veckors protester backade Frankrikes regering på tisdagen, och meddelade att skattehöjningar på fossila bränslen skjuts upp. Även el- och gaspriser ska hållas nere under vintern.

Trump menar att det är en bekräftelse av hans linje, att Parisavtalet från 2015 mot klimatförändringarna är orättvist och dåligt, eftersom det "höjer energipriserna för ansvarstagande länder", som han uttrycker det.

Ingenting tyder dock på att Macron eller Frankrike skulle vackla i sitt stöd för Parisavtalet.

Tidigare spred USA:s ledare, via en så kallad retweet, till sina 56 miljoner följare påståendet att demonstranternas slagord är "Vi vill ha Trump".

Men det är fel, enligt den franska nyhetsbyrån AFP som låtit sina faktagranskare undersöka saken.

Påståendet härstammar uppenbarligen från en video som Twitter-användare började sprida den gångna helgen. I filmsnutten ropar demonstranter mycket riktigt "Vi vill ha Trump", men inte på franska utan på engelska. Och de poliser som syns har brittiska uniformer.

Enligt AFP:s kontroller spelades snutten in i England i somras, vid en protest till stöd för extremhögeraktivisten Tommy Robinson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons