Dagens namn: Per
torsdag 1 augusti kl. 06.38

Trump rasar mot Powells räntebesked

Ebolautbrott, Trump rasar mot riksbankens räntebesked och i dag får ASAP Rocky ge sin version av händelserna i centrala Stockholm för omkring en månad sedan. Här är morgonens viktigaste nyheter.

I natt gjorde Demokraternas presidentkandidater upp i den andra av två primärvalsdebatter i Detroit. Som väntat fick favoriten och forne vicepresidenten Joe Biden det hett om öronen, och mötte tuffa frågor om hans tidigare inställning till abort, medborgarrättigheter och jämställdhetsfrågor. Trots grillningen är 76-åringen fortsatt favorit till att bli Demokraternas presidentkandidat.

Efter att ha suttit häktad i en dryg månad har det blivit dags för rapparen ASAP Rocky att ge sin egen version av händelserna. På grund av det stora intresset drog tisdagens rättegång ut på tiden, och de tilltalade männen hann då inte höras. Rättegången kommer återupptas på förmiddagen, och hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Under gårdagskvällen meddelade chefen för USA:s riksbank Jerome Powell att Federal Reserve sänker styrräntan med en kvarts procent, till intervallet 2,0–2,25 procent. Sänkningen var den första i USA på elva år, men Powell intygade att det bara var en justering av den befintliga räntecykeln. Det gillade inte president Trump, som menade att Powell svek honom ”som vanligt”.

Endast timmar efter att en person avlidit i ebola, har ytterligare ett fall av sjukdomen konstaterats i miljonstaden Goma. Totalt har nu tre personer insjuknat i staden i de östra delarna av Kongo-Kinshasa. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet som ett internationellt nödläge, och har krävt fler än 1 700 liv sedan det bröt ut för snart ett år sedan.

Senator Cory Booker (t.v) debatterar med favorittippade Joe Biden, under nattens primärvalsdebatt i Detroit.
Senator Cory Booker (t.v) debatterar med favorittippade Joe Biden, under nattens primärvalsdebatt i Detroit. Foto: Paul Sancya/AP

Den sköra elitidrottaren

Enligt mytbilden är elitidrottaren mentalt osårbar. Men kanske håller den bilden håller nu på att nyanseras och elitidrottens hårda normer att ifrågasättas. SvD:s Idagsida lyfter i serien ”Den sköra elitidrottaren” upp idrottsmän och kvinnor som har ångest – trots att de är vinnare.

Instagram blir en miljardindustri för svenska influencers

Influencer är ett av nutidens bäst betalda yrken. Miljonerna snurrar via sociala medier – inte minst på Instagram. I en artikelserie försöker SvD reda ut de nya trenderna, och varför yrket har blivit en miljardindustri i Sverige.

Annons
Annons
Annons