Annons

Trump satsar på försvaret – tar pengar från miljöarbetet

Donald Trump
Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP

En jättesatsning på försvaret — på bekostnad av mindre miljöarbete och lägre anslag för att driva utrikespolitik. Det är huvuddragen i Donald Trumps första budgetförslag.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad

Efter det att uppgifterna läckt ut en dag innan Trump håller tal i kongressen bekräftade en Vita huset-tjänsteman att Trump vill skjuta till 54 miljarder dollar, motsvarande drygt 487 miljarder kronor, till försvarshögkvarteret Pentagon.

Tillskottet skulle, om det klarar sig igenom budgetprocessen i kongressen, motsvara en ökning av försvarsutgifterna med nästan tio procent.

Den ökade försvarsbudgeten kommer att finansieras med motsvarande nedskärningar på andra områden i den federala budgeten, bland annat utlandsbiståndet.

Under måndagen ska Vita huset skicka ett första budgetutkast till de federala myndigheterna. Flera uppgifter ur förslaget har läckt ut på förhand.

Trumps satsningar på försvaret ska delvis finansieras genom nerdragningar på utrikesdepartementet. Även miljöskyddsmyndigheten EPA får se sina anslag kapade om Vita Huset får som det vill.

Budgetutkastet är ett första steg i en lång process, där förslaget ska tröskas genom flera instanser.

Men enligt The New York Times vill Vita Huset använda utkastet — som normalt sett inte väcker några stora rubriker — för att visa att Trump är en handlingarnas man, efter hans turbulenta första veckor på presidentposten.

Natten mot onsdag svensk tid håller han ett tal i kongressen, där han bland annat väntas prata om hur Obamacare ska ersättas.

En del försvarsexperter har ifrågasatt behovet att i stor omfattning öka USA:s försvarsutgifter, som redan ligger på cirka 600 miljarder dollar årligen, motsvarande cirka 5 400 miljarder kronor. Det kan jämföras med de 50 miljarder dollar landet lägger på utrikesdepartementet och bistånd.

I helgen sade finansminister Steven Mnuchin att budgetförslaget inte kommer att innehålla nedskärningar i socialförsäkringssystem som Medicare, men The New York Times skriver med hänvisning till källor att andra sociala program kan påverkas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons