Annons

Janerik Larsson:Trump spelar högt för att vinna

Frågan om illegala invandares barns rätt att bli amerikanska medborgare torde i slutändan avgöras av högsta domstolens konservativa majoritet. Där kan Trump få rätt.
Frågan om illegala invandares barns rätt att bli amerikanska medborgare torde i slutändan avgöras av högsta domstolens konservativa majoritet. Där kan Trump få rätt. Foto: J. Scott Applewhite
Under strecket
Publicerad
Foto: J. Scott Applewhite / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1
Foto: J. Scott Applewhite / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

Inför tisdagens mellanårsval pågår nu en intensiv politisk strid. President Trumps isolationistiska och utlänningsfientliga retorik når nya höjder.

Men den som tror att presidentens retorik är ineffektiv får vänta till efter valet för att utvärdera hans insats. Jag måste medge att jag tycker att hans hänsynslöshet är imponerande och jag vill inte utesluta att den kan vara framgångsrik.

Några tusen fattiga människor från Centralamerika är på långsam marsch genom Mexiko. Trump utökar varje dag antalet amerikanska soldater som nu ska bevaka den amerikanska gränsen mot detta fasansfulla hot.

Ja, det finns ju inte mur där ännu....

Att ”karavanen” - om den kommer så långt - kommer att anlända först nästa år finns inte med i bilden när fokus är på tisdagens val.

Igår kom hans sluga förslag att barn till illegala invandrare som föds i USA inte ska få bli amerikanska medborgare.

Om detta pågår nu en omfattande, juridisk debatt. Wall Street Journal har idag på sin op-ed-sida två artiklar. En som hävdar att Trump har rätt och en att han har fel.

Trumps utspel har fått kritik bl a från representanthusets avgående talman Paul Ryan (republikan) vilket gjort Trump mycket upprörd.

Jag skulle vara beredd att slå vad om att om resultatet av tisdagens val blir att republikanerna förlorar majoriteten i representanthuset eller senaten (eller båda) så kommer Trump att driva en hård twitterkampanj mot Ryan för att lägga hela skulden för valresultatet på denne.

Foto: J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons