Annons

Erik Bergin:Trump splittrar Republikanerna – tredje parti kan föreslås

Det republikanska partiet kastas in i en djup kris efter Donald Trumps massiva segersvit i totalt tio primärval hittills. Medan miljardären hävdar att han ska ena partiet så undrar politiska bedömare om någon alls kan samla USA:s djupt splittrade konservativa väljare.

– Ett alternativ är ett tredje parti, säger konservativa strategen John Feehery.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump under nattens primärval.

Foto: APBild 1 av 1

Donald Trump under nattens primärval.

Foto: APBild 1 av 1
Donald Trump under nattens primärval.
Donald Trump under nattens primärval. Foto: AP

**HOUSTON, TEXAS. **På en valvaka i Palm Springs, Florida, sent på tisdagskvällen stod en Donald Trump som verkade försöka se en aning mera presidentlik ut än han gjort under de senaste veckornas aggressiva pajkastning mellan honom och Marco Rubio, senatorn från Florida.

– Vinner jag så här mycket så tror jag det är väldigt svårt att argumentera för att det inte är jag som ska leda partiet, sa Trump, flankerad av New Jerseys guvernör Chris Christie som numera backar upp miljardärens försök att bli USA:s 45:e president.

– Det kanske inte verkar så nu, men jag är en samlande kraft för partiet, fortsatte Trump.

Många håller inte med honom. Bland det som benämns det republikanska etablissemanget – den politiska apparaten i Washington med partiledning och en stor kader lobbyister, donatorer och konsulter – utgör tanken på miljardären från New York som officiell kandidat mot, som det verkar, Hillary Clinton alltjämt en skräckvision.

Annons
Annons

James Lennon driver en lokal Tea Party­-förening i Houston i Texas och stödjer Ted Cruz. Lennon går så långt som att mena att USA som han känner det är historia med Trump som president.

– Donald Trump är en fifflare som inte ens tror själv på vad han säger. Han kan inte ena partiet, vinner han så är det slutet på det sätt vi styrt det här landet på de senaste hundratals åren, säger han till SvD.

Ändå har Trump just vunnit tio av de primärval som varit hittills. Han har dragit väljare i demografiska grupper många trodde var bortom hans räckvidd och han är stadigt på väg att, på ena eller andra sättet, vinna den republikanska nomineringen i sommar.

**Slutsatsen är en **milsvid spricka mellan det republikanska partiet och många av USA:s konservativa väljare. Den partiledning som var inställt på att snabbt skicka fram en
etablissemangskandidat som Jeb Bush, tvingas nu inse att den totalt missat att läsa av stämningarna i de amerikanska folklagren. Ändå fanns tecken i skyn, som när Republikanernas majoritetsledare i representanthuset, veteranen Eric Cantor, helt oväntat 2014 skåpades ut av en total nykomling i sitt hemmadistrikt i Virginia. Somliga bedömare förutspår nu en existentiell kris för Republikanerna som tar åratal att hantera.

Och samtidigt finns inget som tyder på att någonting kan bromsa Donald Trump.

– Partiledningen kan inte göra mycket, de har inte mycket makt över kandidaterna och definitivt inte över gräsrötterna, konstaterar John Feehery, konservativ konsult i Washington, till SvD.

Grovt sett verkar USA:s konservativa vara splittrade i tre grupper: de mittenkonservativa väljarna, den ultrakonservativa Tea Party­högern samt Trumps väljare, även om han tycks dra röster från alla läger.

Annons
Annons

Vem kan ena partiet?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte om det finns någon politisk figur nu som kan ena partiet och alla olika delar. Vad som krävs är en karismatisk ledare som är driven nog. Och vi har ingen sådan nu såvitt jag ser, säger Feehery.

Trump är väl karismatisk?

– Jo, men han är inte skicklig, han är alltför uppenbar. Han är den värsta demagog jag sett och samtidigt den bästa.

Resultaten från supertisdagens runt ett dussin primärval visar att många demokratiska väljare struntar i den politiska processen – varken Bernie Sanders eller Hillary Clinton, som vann fyra respektive sju primärval, verkar framstå som intressanta nog för många att maka sig ur soffan.

På den republikanska sidan är det tvärt om. Rekorddeltagande har rapporterats från flera håll. Budskapet verkar tydligt: många gillar Donald Trumps budskap. Och just det att han bryter konventionerna är vad som ger honom styrka.

– Till och med Ted Cruz ser ut som en politisk insider jämte Donald Trump, konstaterar David Axelrod, långtida demokratisk strateg, till CNN.

Vad som förmörkar för dem som vill se en utmanare till Trump växa fram är att det ännu är fem republikanska kandidater kvar i tävlingen. Ben Carson är chanslös, men Ted Cruz, Floridasenatorn Marco Rubio och Ohios guvernör John Kasich delar upp resten av väljarna mellan sig. Ingen är stark nog att utmana. Cruz ligger närmast, men Rubio och Kasich biter sig envetet kvar fram till åtminstone den 15 mars då deras hemstater röstar.

Och samtidigt växer sig Donald Trump starkare för varje dag som går. Hans framgång har likheter med Richard Nixons lyckade strategi efter 1960-­talets tumultartade fredsrörelse, då Nixon vädjade i ett berömt tal om stöd från den ”tysta majoritet”, ”silent majority”, som han antog inte dittills deltagit i den politiska processen.

Annons
Annons

Även om den kompletta analysen över årets amerikanska valrörelse återstår att skriva så tyder en del på att Trump väckt samma sorts block av arga och missnöjda väljare till liv. Och lika mycket tyder på att partiet fullständigt missat dem.

**Spekulationer finns **om att Republikanerna exempelvis skulle kunna ändra reglerna för hur delegaterna får rösta på konventet i juli, för att därmed kuppa ut Trump. Men den möjligheten avskrivs.

– Hur mycket jag än ogillar Donald Trump, så att gå till konventet och upphäva resultaten av primärvalen vore också en katastrof för partiet, säger Tea Party-anhängaren James Lennon.

– Jag antar att Cruz plan är att åka till konventet med så många delegater som möjligt. Rubio och Kasich har samma plan. Så de åker dit och så blir det en sorts förhandling och vi får se vad som händer.

Den republikanske konsulten John Feehery förutspår ett kaotiskt republikanskt konvent i Cleveland, Ohio, i juli.

– Jag antar att det finns en möjlighet med ett tredje parti, eller så får man köra med Donald och se vad som händer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons