Annons

Trump stämmer Bolton för skandalbok

USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, till vänster, med president Donald Trump i februari 2019.
USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, till vänster, med president Donald Trump i februari 2019. Foto: TT

Vita huset stämmer Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton för att stoppa hans försenade memoarbok, som nu är planerad att släppas i nästa vecka. Stämningen väntas inte kunna stoppa boken, enligt förlaget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump.

Foto: Doug Mills/TT

Justitiedepartementet under ledning av justitieminister William Barr har skickat in en stämning mot Bolton för att få hans memoarbok stoppad. Delar av innehållet har varit känt sedan flera månader. Dit hör Boltons åsikt att Trumps försök att pressa Ukraina till att utreda demokraten Joe Biden och hans son riskerade att sluta i katastrof. Trump riksrättsåtalades för Ukrainahärvan i början av året och friades i senaten.

Boken handlar om John Boltons 18 månader som säkerhetsrådgivare i Vita huset och skulle ha släppts i mars. Vita huset menar att Boltons manus inte genomgått en nödvändig granskning för att radera eventuell hemlig information, vilket regelmässigt görs när tidigare högt uppsatta amerikanska tjänstemän och politiker skriver böcker. Manuset har dock granskats av USA:s nationella säkerhetsråd i en månad, enligt tidningen Wall Street Journal.

President Trump förde i veckan även fram idén att Bolton kanske ljuger i boken.

– Han kanske inte talar sanning. Han har blivit känd för att ofta inte tala sanning, sa Trump till reportrar i Washington i måndags utan att ge något exempel på vad han menade.

Annons
Annons

President Donald Trump.

Foto: Doug Mills/TT
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Doug Mills/TT

Boltons bok kommer efter en lång rad mer eller mindre drabbande böcker som släppts av journalister och tidigare medarbetare sedan Donald Trump tillträdde som president i januari 2017.

John Bolton tvingades bort från Vita huset i september 2019 sedan han flera gånger hamnat på kollisionskurs med presidenten. Strax efteråt, i riksrättsutredningen av Ukrainahärvan, framkom att Bolton inte hade velat ha med saken att göra.

Presidenten och Bolton har angripit varandra återkommande sedan dess. Stämningen mot Bolton väntas inte kunna stoppa utgivningen, enligt Boltons förlag Simon & Schuster. Förlaget hävdar enligt nyhetsbyrån AP att den tidigare säkerhetsrådgivaren ”ägnat månader” ihop med juridisk expertis åt att rensa ut potentiellt hemlig information ur manuset.

”Stämningen är ingenting annat än det senaste i en lång rad ansträngningar av administrationen för att krossa publiceringen av en bok som den anser är föga smickrande för presidenten”, säger förlaget i ett uttalande enligt nyhetsbyrån.

Bokens innehåll riskerar skapa rubriker i ett läge när Trump fallit i förtroendemätningarna under coronaepidemin från som mest 47,4 procent i stöd den 1 april till 42,5 nu, enligt Real Clear Politics genomsnitt av flera mätningar.

Under samma period har USA:s arbetslöshet närmat sig 1930-talsnivåer, vilket riskerar att skada Trumps chans till omval i november.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons